Kemi

Opløselighed

06. oktober 2013 af shafaifer (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan beregnes opløseligheden i rent vand, hvis ksp for CuBr er 1 * 10-9.

Hvad er enhedsforholdet mellem ksp og opløselighed?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2013 af mathon

salttet kaldes  AxBy

                                           CuBr2   (s)   <--->   Cu2+ (aq)   +   2 Br (aq)
ligevægts'brøk'en
for den heterogene
ligevægt
                                             [Cu2+] • [B-]2 = Ksb

Når den molære opløslighed af CuBr2 kaldes s,
har man

                                           CuBr2 (s)   <--->   Cu2+ (aq)   +   2 Br (aq)
     molariteter                         s                       s                   2•s           

                                            
                                             [Cu2+] • [2s]2 = Ksb    

                                             s•4•s2 = Ksb

                                             4s3 = Ksb

                                                           s = (Ksb/4)1/3 = ((10-9 M3)/4)1/3 = 6,3·10-4 M
                                           


Svar #2
06. oktober 2013 af shafaifer (Slettet)

Mange tak for dit svar, Mathon.

Ved dissociering af CuBr(s) vil der blive dannet følgende ioner: Cu+ samt Br-. Hvor får du CuBr2 fra?

Jeg glemte tilføjelsen, at opløseligheden skal antages i mg/L og ikke molær. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2013 af mathon

OK

salttet CuBr

                                           CuBr   (s)   <--->   Cu+ (aq)   +   Br (aq)
ligevægts'brøk'en
for den heterogene
ligevægt
                                             [Cu+] • [B-] = Ksb

Når den molære opløslighed af CuBr kaldes s,
har man

                                           CuBr2 (s)   <--->   Cu+ (aq)   +   Br (aq)
     molariteter                         s                       s                 s           

                                            
                                             [Cu+] • [Br-] = Ksb    

                                              s•s = Ksb

                                             s2 = Ksb

                                                           s = (Ksb)1/2 = (6,27·10-9 M2)1/2 = 7,91833·10-5
.

Ksb(CuBr) = 6,27·10-9 M2 jvf. CRC-PRESS Handbook of CHEMISTRY and PHYSICS
                                           


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. oktober 2013 af mathon


       opløseligheden
                    7,91833·10-5 mol/L = (7,91833·10-5 mol) • (143,45 g/mol) / (1 L) =  0,011359 g/L = 11,36 g/L

                                                       

                  


Svar #5
06. oktober 2013 af shafaifer (Slettet)

Mange tak igen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2013 af mathon

#4
 


       opløseligheden
                    7,91833·10-5 mol/L = (7,91833·10-5 mol) • (143,45 g/mol) / (1 L) =  0,011359 g/L = 11,36 mg/L

                                                       

                  


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

        aka gummibibelen :)


Skriv et svar til: Opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.