Matematik

Vinkel i trapez

09. oktober 2013 af CSSK (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal finde den spidse vinkel i den her figur

Jeg har skravert den højre del af figuren, for at lave en retvinklet trekant

fordi der er de to sider opgivet tænker jeg man skal bruge tan^-1 (38/28), men jeg får ikke et ordentlig svar ud fra det. Er det forkert fremgangsmåde?

mvh CSSK

Vedhæftet fil: trapez.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2013 af PeterValberg

Oplysningerne på tegningen, - er det alt, du har fået oplyst ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
09. oktober 2013 af CSSK (Slettet)

#1

Ja, jeg skal finde vinkel v i figuren


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2013 af Jonnot (Slettet)

start med at dele den op i 2 trekanter trekant ABD og BDC.

kig først på trekant ABD.

med phytagoras kan du finde den hypotinuse og dernæst med sinus finde Vinkel B i den.

(afstand BD=sqrt(38^2+28^2)=47.2)  (vinkelB=sin^-1(28/47.2)=36.39)

kig nu på trekant BDC, der har du så 1 side og 1 vinkel (vinkel B her er  90-36.39=53.61)

Du kan så med cosinus finde hypotenusen (BC=47.2/cos(53.61))

så har du 2 sider af en trekanten BDC og burde så nemt kunne finde vinkel C

Sådan ville jeg finde den..


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. oktober 2013 af PeterValberg

#3 nej, sådan kan du ikke bestemme |BC| idet trekant BCD ikke er retvinklet

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
09. oktober 2013 af CSSK (Slettet)

Jeg fik også et negativt resultat (-48,18) på |BC|

Skal jeg anvende sin istedet? eller hvordan?


Svar #6
09. oktober 2013 af CSSK (Slettet)

Er det en anden måde at finde hypotenusen |BC| på, eller er jeg nødt til at dele trekant BCD op i to for at få en retvinklet trekant ud af den?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. oktober 2013 af SuneChr

Sorry. Beregningen i det vedhæftede er ikke rigtig.

Vedhæftet fil:SP 0910131544.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. oktober 2013 af Jonnot (Slettet)

Nej han har ret, men du kan finde vinklen D.

Du ved fra figuren at ciklen har en diameter 38, altså radius 19.

Fra det skæringspunkt cirklen danner på linjestykket AD må være det samme som den danner på linjestykket DC fra punktet D. da vi ved den har en radius på 19, må denne afstand være 28-19=9. hvis du så laver en trekant der går fra cirkelens skæringspunkt på linjestykke DC, punkt D og centrum at cirklen ved du så at afstanden fra D til skæringspunktet er 9, fra skæringspunktet til centrum 19 og trekantet er retvinklet. phytagoras giver så at der fra centrum af cirklen til D er en afstand på 21. vinklen der dannes i denne trekant kan så findes ud fra cosinusrelationerne,cos^-1( (9^2+21^2-19^2)/2*9*21)=64.8, som er den halve D vinkel. så vinkel D=2*64.8=129.6. du ved din firkant er 470 grader ialt og har 2 rette vinkler, så vinkel c=470-2*90-129.6.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. oktober 2013 af PeterValberg

#7 Der må være en anden måde :-)
jeg tænker, at vektorregning og C-niveau ikke "passer sammen"

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. oktober 2013 af SuneChr

# 7 fortsat
Skulle (desværre) have været       så både k og v er ubekendte.

# 9
M.h.t. vektorregning, er det meget elementært, det, der her er anvendt.

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Kald cirklens centrum for O, kald røringspunktet for tangenten AD med cirklen for E, og kald røringspunktet for tangenten DC med cirklen for F. Vinkel EDF er en tangentvinkel, og den er supplementvinkel til en vinkel, der er ensliggende ved parallelle linier med den søgte vinkel v . Derfor er vinkel EDF lig med 180º-v, og vinkel EOF er lig med vinkel v. Firkant OEDF deles af linien OD i to kongruente retvinklede trekanter. Derfor er trekant OED retvinklet med kateterne 19 og (28-19) = 9, og den har vinklerne v/2 og (180º-v)/2. Man har da, at 

tan(v/2) = 9/19, dvs.

v = 2·tan-1(9/19) = 50,69º


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. oktober 2013 af PeterValberg

#8 vinkelsummen i en firkant er 360º

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. oktober 2013 af Jonnot (Slettet)

My bad, skrev forkert, men så får jeg også c=50.4


Svar #14
09. oktober 2013 af CSSK (Slettet)

tak for hjælpen allesammen, jeg har kommet frem til det rigtige svar nu :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Den vedlagte figur her kan benyttes som illustration til forklaringen i #11

Vedhæftet fil:Firkant.png

Skriv et svar til: Vinkel i trapez

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.