Kemi

Navngivning

09. oktober 2013 af Elektro (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

Hvordan navngives carbonkæder der både indeholder tripel og dobbelt-bindinger? Og hvad hvis en sidekæde indeholder en tripel eller dobbeltbinding?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

prøv at komme med nogle eksempler

                  CH3 - CH = CH - C ≡ CH  hedder f.eks. pent-3-en-1-yn

   


Svar #2
09. oktober 2013 af Elektro (Slettet)

Betragt kæden

≡C-C-C=C-C

Hvis vi forestiller os at der på c-atom nr. 3 fra højre sidder en C=C gruppe, hvordan skal navngivningen så gribes an?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

#2
      CH ≡ C - CH2 - CH = CH - CH3 hedder hex-4-en-1-yn


Svar #4
09. oktober 2013 af Elektro (Slettet)

Hvad så hvis der på C-atom nr. 3 fra højre i stedet for det ene H-atom sidder en CH=CH2 gruppe ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

#4 mener du

            CH ≡ C - CH2 - C = CH - CH3
                                      |
                                      CH
                                      ||
                                      CH2

  ?

 i så fald hedder molekylet 4-ethenylhex-4-en-1-yn

 
                                   


Svar #6
09. oktober 2013 af Elektro (Slettet)

Det var det jeg ledte efter. tak ! :)


Skriv et svar til: Navngivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.