Kemi

Hjælp til puffer

10. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Hej, hvordan finder jeg ud af om der dannes et puffersystem og forklare hvorfor?

Hvilken af nedenstående blandinger danner et puffersystem?
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH og 5,00 mL 0,100 M HCl
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 10,0 mL 0,100 M HCl
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 5,00 mL 0,100 M NaOH
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 10,0 mL 0,100 M NaOH
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 10,0 mL 0,100 M NaCl


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2013 af mathon



            10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 5,00 mL 0,100 M NaOH
idet
           halvdelen af de 0,0010 mol  CH3COOH omdannes til 0,0005 mol CH3COO-

    så der eksisterer en opløsning af en svag syre og dens korresponderende svage base,
    hvilket - når koncentrationerne ligger i hinandens nærhed  - udgør en puffer, hvis totalkoncentrationen
    ikke er for ringe,

ved 25ºC:

                  pH = pKs + log(nb/ns) = 4,76 + log(0,0005/0,0005) = 4,76

          
 


Svar #2
10. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Er de to sidste ikke også puffere?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2013 af mathon

Den sidste kan straks udelukkes, da der ikke dannes en svag syre og dens korresponderende svage base i samme opløsning.

I den næstsidste dannes 20 mL 0,05 M CH3COONa.


Svar #4
10. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

 10,0 mL 0,100 M CH3COOH og 5,00 mL 0,100 M HCl
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 10,0 mL 0,100 M HCl

Hvad med disse?

Den første har jo ikke ens volume.. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2013 af mathon

De to er domineret af HCl'en, som er meget stærkere end CH3COOH'en, som slet ikke er dissocieret ved den høje pH, hvilket du kan se ved sammenligning med et Bjerrum-diagram for CH3COOH.

Derfor indeholder de ikke CH3COO-.


Svar #6
10. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

                                    CH3COOH + OH-  <--> CH3COO+ H2O

Start:                              0,100           0,100          0

Slut                                0,100-x           0,05

Er det ikke sådan?


Svar #7
10. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Hvorfor siger du mol? Kan man ikke bruge M?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

#6

hvis det er den andensidste reaktion, du prøver at skrive op, så genlæs den sidste linje i #3.

 .... der er ved sammenblanding af 10,0 mL 0,100 M CH3COOH og 10,0 mL 0,100 M NaOH
      ikke tale om noget puffersystem


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

#7

-            10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 5,00 mL 0,100 M NaOH

10 mL 0,100 M CH3COOH svarer til 0,0010 mol CH3COOH som ved reaktion med 5 mL 0,100 M NaOH omdannes til 0,0005 mol CH3COO-

Man har så

     pH = pKs(CH3COOH) + log(nb/ns) = pKs(CH3COOH) + log(0,0005/0,0005) = pKs(CH3COOH)


Svar #10
11. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Skal man ikke opstille koncentrationsskemaeR?


Skriv et svar til: Hjælp til puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.