Kemi

Voluminet - stofmængde

12. oktober 2013 af Star04 (Slettet) - Niveau: A-niveau

1. Ved afbrændingen af butan forøges den samlede stofmængde af gasser, som det fremgår af reaktionsskemaet på side 11.  2C4H10 (g) + 13O2 (g)  --> 8CO2 (g) + 10H2O (g) 

Antag, at der afbrændes 20 gram butan. 

a) Beregn forøgelsen i stofmængden af reaktionsblandingens gasser. 

b) Beregn voluminet af den øgede gasmængde, idet det antages, at gasblandingens totale tryk er 1,0 bar, og temperaturen er 20,0 grader C. 

Har fået løst opgave a. Nogle der vil hjælpe med b'eren. På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2013 af mathon

                                                  2 C4H10 (g)  +  13 O2 (g)    --->   8 CO2 (g)   +   10 H2O (g) 
ækvivalente stofmængder          2 mol             13 mol                 8 mol             10 mol

                                                  

 20 g butan udgør
         n = (20 g) / (58,12 g/mol) = 0,3441 mol
hvoraf
                                               C4H10           O2      --->      CO2          H2O
                    mol                    0,3441       2,2367              1,3764       1,7205
                    sum                            2,5808                                 3,0969

molforøgelse ved afbrænding af 20 gram butan
                                                                (3,0969 mol) - (2,5808 mol) = 0,5161 mol

           


Svar #2
12. oktober 2013 af Star04 (Slettet)

#1 tak, men hvordan får du tallene der står under O2, CO2 og H2O? er det bare deres stofmængder?? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2013 af mathon

…ved forholdsberegning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2013 af mathon

  0,3441 .* [6.5,4,5]τ


Svar #5
12. oktober 2013 af Star04 (Slettet)

#4 er stadig ikke helt med?? 


Svar #6
13. oktober 2013 af Star04 (Slettet)

#4, forstår ikke hvor du får 6,5,4,5 fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2013 af mathon

af

                                                 2 C4H10 (g)  +  13 O2 (g)    --->   8 CO2 (g)   +   10 H2O (g) 
ækvivalente stofmængder          2 mol             13 mol                 8 mol             10 mol

ses at
molforholdet er
                                                  C4H10 (g)        O2 (g)    --->       CO2 (g)          H2O (g) 

                                                     1                 6,5                       4                   5

stofmængderne                     0,3441         6,5• 0,3441       4• 0,3441        5• 0,3441

som bl.a. kan indtastes
                                        0,3441 .* [6.5,4,5]τ

                                              
 


Skriv et svar til: Voluminet - stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.