Kemi

pH

12. oktober 2013 af MNør (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. 

Jeg kan ikke løse denne opgave, er der nogen der kan hjælpe? Jeg har virkelig ingen idé om, hvad jeg skal gøre. 

Mange rengøringsmidler indeholder ammoniak. Deklarationen på en flaske rengøringsmiddel oplyser, at pH-værdien er 10,4. Beregn forholdet mellem stofmængdekoncentrationerne af NH3 og NH4+. 

På forhånd tak. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2013 af ChemistryIsKey

På a-niveau lærer man om pufferligningen, der ser sådan ud

     pH = pKs + log(nb / ns)

Du kan bruge denne formel til denne opgave, da ammoniak og ammonium udgør et puffersystem (antages)
Hvis du nu i denne formel isolerer forholdet mellem de to stofmængder, får du

     pH - pKs = log(nb / ns)

     nb / ns = 10pH - pKs 

Du indsætter nu pH-værdien opgivet i opgaven og slår pKs-værdien for ammonium op og indsætter den ligeledes. Så får du

     nb / ns = 1010.4 - 9.25 = 14.13

Ved pH = 10.4 er forholdet mellem de to stoffers stofmængder altså 14.13 (Baseformen er dominerende).

Håber det hjalp :)


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.