Kemi

pH værdi

13. oktober 2013 af JG0005 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle. 

Jeg har en svag syre H3X  (100mL af 0.05mol) med følgende pks-værdier:

pks1=10^-3

pks2=10^-7

pks3=10^-12

Jeg skal derefter beregne pH-værdien af opløsningen når man har tilsat 200mL af 0.100M KOH. 

Jeg har opskrevet følgende reaktion til opgaven:

1. H3X+2OH bliver H2O+HX^-2

Efter denne reaktion har jeg:
0 mmol af H3x
10 mmol af OH,
5mmol af HX^-2

2. HX^-2+OH bliver H2O+X^-3

Efter denne reaktion har jeg:

0 mmol af Hx^-2
5mmol af OH
5 mmol af X^-3

Jeg ved ikke hvad der skal ske efter her. 

hjælp plz. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2013 af mathon

 200 mL af 0,100M KOH     udgør   (0,200 L) • (0,100 mol/L) = 0,02 mol OH-

100 mL 0.05mol H3X    indeholder som monohydron syre  (0,100 L) • (0,05 mol/L) = 0,005 mol H3O+

100 mL 0.05mol H3X    indeholder som dihydron syre = 2 • (0,005 mol) = 0,01 mol H3O+

100 mL 0.05mol H3X    indeholder som trihydron syre = 3 • (0,005 mol) = 0,015 mol H3O+

hvoraf ses, at der efter tilsætninger af NaOH
resterer
                 300 mL opløsning indeholdende (0,02 mol) - (0,015 mol) = 0,005 mol OH- i overskud
hvorfor
                   [OH- ] = (0,005 mol) / (0,300 L) = 0,016667 M

                   pOH = -log(0,016667) = 1,8
ved 25ºC

                   pH = 14 - pOH = 14 - 1,8 = 12,2

              


Svar #2
16. oktober 2013 af JG0005 (Slettet)

Skal jeg ikke tage højde for at noget af syrens korreponderes base vil reagere tilbage?:)


Skriv et svar til: pH værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.