Kemi

pH og pH ændring!

16. oktober 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan fortælle mig og jeg har løst denne opgave rigtigt?

Man laver en pufferopløsning ved at opløse 1,75 g CH3COOH og
5,82 g CH3COONa · 3H2O i 100 mL vand.

Beregn opløsningens pH-værdi.

CH3COOH(aq) + H2O(l) --> CH3COO- + H3O+(aq)

(Na kommer ikke med i reaktionsskemaet da denne er letopløseligt).

Vi finder stofmængden (n) for syren og basen:

nsyre =m/M -->1,75g/60,03g/mol =0,029152mol

nbase =m/M --> 5,82g/59,03g/mol =0,298119mol

pKsCH3COOH= 4,75

Vi bruger nu pufferligningen til at beregne pH:

    pH= pKs + log(nB/nS) --> 4,75+log(0,298119mol/0,029152mol)

   = 5,76

Derefter tilsættes 5,0 mL 2,0 M HCl.
Beregn pH-ændringen.

nHCl = 2,0M*0,05L = 0,1mol

CH3COO-    +   HCl      Û  CH3COOH + Cl-                                                                                                        0,298119mol      0,1mol          0,029152mol         (stofmængden inden sammenblanding)                      0,198119mol    -                      0,129152mol         (stofmængden efter sammenblanding)        

pHefter tilsat HCl = pKs+log(CH3COO- / CH3COOH) -->

pH efter tilsat HCl = 4,75+log(0,129152mol / 0,198119mol) = 4,93


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2013 af 012343210

Molvægten af basen er ikke korrekt. Du skal tage natrium og vand med når du udregner denne - Da det jo er med i det du reelt afvejer. Dvs. den bliver noget i stil med ~136

Ellers er det meget fint;)

Skriv hvis du har spørgsmål til det…


Svar #2
16. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Det er jeg ikke helt sikker på hvad jeg så skal gøre ?:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2013 af 012343210

Molvægten af CH3COONa · 3H2O udregnes således:

C: 12,01 g/mol

H: 1,008 g/mol

O: 16 g/mol

Na: 22,99 g/mol

(tjek dem lige selv i dit periodiske system, da jeg har taget dem fra hukommelsen)

Mw=12,01+3*1,008+12,01+2*16+22,99+3*(2*1,008+16) = Et tal...

Det tal bruger du så istedet for de 59,03 som du har den linje der hedder:

"nbase =m/M --> 5,82g/59,03g/mol =0,298119mol"

Der får du så et andet tal og det skal du så rette i dine udregninger længere nede


Svar #4
16. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Okay, tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: pH og pH ændring!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.