Kemi

pH og titrering af NaOH!

16. oktober 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan fortælle mig om jeg har lavet denne opgave rigtigt?

25,0 mL CH3COOH titreres nu med 0,10 M NaOH ved en potentiometrisk titrering.
Dette gav følgende sammenhørende værdier af pH og V(NaOH):

VNaOH/mL: 0        5,0    10,0   12,5   15,0   20,0    24,0   25,0   26,0   30,0   35,0   40,0

pH             : 2,88   4,16   4,58   4,76   4,94   5,36    6,14   8,73   11,3   12,0   12,2    12,4

Beregn eddikesyrens formelle koncentration.

n(CH3COOH)=V*c --> 0,025L*0,10M = 0,025mol

cB=n(CH3COO-)/V(NaOH) = 0,0025mol/0,040L = 0,0625M

Kommenter forskellen i pH-værdi ved ækvivalenspunktet for de to titreringer.

Saltsyre (HCl) er en stærk syre, der er hurtige til at afgive hydroner og herved omdannes til sin korresponderende base. Derfor nås ækvivalent punktet hurtigt, altså kun ved tilsætning af 8 mL NaOH.

Eddikesyre (CH3COOH) er en svag syre og er derfor ikke særlig hurtig til at afgive sine hydroner. Herved skal der tilsættes mere af basen NaOH for at omdannes eddikesyren til dens korresponderende base. Dette ses tydeligt på grafen, hvor ækvivalent punktet først nås efter tilsætning af 25 mL NaOH.

Bestem pKS og KS for eddikesyre ved hjælp af titrerkurven.

Ved titrering af en svag syre er pH lig pKs når halvdelen af den ækvivalente mængde NaOH er tilsat:

Pks = pH ved ½*(VNaOH) --> Pks = (½ *25,0 mL) = 12,5 (pH ved 12,5mL= 4,76)

Derfor er pKs CH3COOH= 4,76

KsCH3COOH= 10-Pks --> 10-4,76 = 0,000017 = 1,7*10-5


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2013 af 012343210

Hej igen maiken

Syntes jeg ser mange af dine opslag her inde.

Ved ækvivalenspunktet er n_NaOH lig med n_eddikesyre. Derfor er det den rigtige stofmængde du regner, men kan ikke se hvor du får de 40 ml fra når du regner koncentrationen. I teksten skriver du, at du kun har 25 ml eddikesyre fra start af? så bliver koncentrationen 0,1

Du kunne også påvise den første udregning ved at prøve at regne koncentrationen ud fra ph for en svag syre, da du har syrens pH uden der er tilsat base: ph=½*(pks-log(Cs)) -> så bliver koncentrationen også 0,1. og en sidste ting så kunne du også se at pH=pks ved 12,5 ml NaOH. Når dette finder sted har vi lige meget base og syre. Derfor er halvdelen af syren opbrugt. n_NaOH=0,0125L*0,1M=0,00125mol, n_syre=2*n_NaOH, C_syre=2*0,00125/0,025=0,1M

Ikke for at være negativ, men din forklaring er noget sludder. En puffer er god til at holde pH i givent område afhængig af dens pks/Ks, mens en stærk syre som saltsyre, vil lave et kraftigt spring fra at være meget sur og så til at titreringsvæsken bliver ren base og derved meget stærkt basisk. Det med at du bruger mindre base til titreringen på saltsyre opløsningen har som sådan ikke noget at gøre med at det er en stærk syre, mere at det er en svagere koncentration. Hvis man nu i en proces skal holde pH omkring 4,7 er eddikesyre meget brugbar, da selvom der skulle komme lidt NaOH i opløsningen vil ph ikke ændre sig meget. Hvis man derimod prøver at holde pH med saltsyre, vil en lille smugle NaOH øge pH væsenligt.

Pks og Ks regner du rigtig og eftersom opgaven forventer du ikke kan slå dem op skal du bare se bort fra de måder jeg efterviser din udregningn i første del med;)

SKriv hvis der er noget du ikke forstår.


Svar #2
17. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Tak for svar :) De 0,40 tig jeg fordi det stod som det højest brugte volumen i ml oppe i skemaet, så troede jeg skulle bruge den. Det skal nok passe min forklaring er sludder.. Hehe.. Var også i tvivl om hvad jeg skulle skrive.. Men hvordan vil du formulere en forklaring til de to spørgsmål?

Brugbart svar (1)

Svar #3
17. oktober 2013 af 012343210

kan kun se et spørgsmål som skal formuleres og det er: 

"Kommenter forskellen i pH-værdi ved ækvivalenspunktet for de to titreringer."

Som sådan ville jeg skrive at:

Ækvivalenspunktet ved titrering af svag syre kontra stærk syre med stærk base er at den svage syre vil danne dens korrosponderende base og derved danne en pufferopløsning. Den stærke syre har også en korrosponderende base, men eftersom vi arbejder med en monovalent stærk syre er dens korrosponderende base stort set ikke basisk. 

En pufferopløsning er kendt for at være gode til at holde pH omkring syrens pKs værdi (eddikesyre pKs= 4,76). her påføre små mængder stærk syre eller base ikke store ændringer i pH i forhold til hvis de tilføres i rent vand. Det der sker er at den svage syre i vores tilfælde reagere med den stærke base og danner den korsponderende svages syres base. Dette ses fra titrerings start og indtil ækvivalenspunktet. Lige før ækvivalenspunktet er alt syren omdannet til dens korrosponderende base og pufferen har hermed ingen effekt mere og pH vil stige da intet reagere med den tilførte NaOH.

Den stærke syre vil også reagere med  med den stærke base og danne dens korostonderende base. Men da denne syre er stærk vil dens korsponderende base klor være meget meget lidt basisk. Derfor har man reelt stærk syre indtil ækvivalenspunktet, hvor efter den slipper op og man har kun stærk base.

Måde hvorpå man kan se at man har en svag syre/pufferopløsning ved ækvivalenspunktet er at pH skifter fra svag base til stærk base (lille spring i pH), mens ved den stærke syre skifter ph fra stærk syre til stærk base (stort spring i pH). I forsøget her findes ækvivalenspunktet to forskellige steder i forhold til mængden af base tilsat. Dette skyldes ikke forskellen mellem stærk syre og svag syre, men mere syrenes koncentration.  


Svar #4
17. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2014 af Petter4000 (Slettet)

Mange tak! Stor hjælp.


Skriv et svar til: pH og titrering af NaOH!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.