Kemi

portion ammoniumnitrit - "giv et skøn"

17. oktober 2013 af counter14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En portion ammoniumnitrit udrøres i 400 mL vand. Stoffet går straks i opløsning og følgende reaktion forløber herefter

NH+ + NO2- > N2 + 2 H2O 

d. Giv et skøn over massen af den anvendte portion ammoniumnitrit.

Nogle der vil hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2013 af mathon

             NH4+ (aq)    +   NO2- (aq)   --->   N2 (g)   +   2 H2O (l)


Svar #2
17. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

ja hov, glemte at skrive det 

men kan du hjælpe med opgaven? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2013 af ChemistryIsKey

Du har 400 mL vand, hvilket svarer til en masse

     m = ρ * V = 1 g/mL * 400 mL = 400 g 

Nu regner du stofmængden af denne masse vand

     n = m / M = 400 g / 18.02 g/mol = 22.2 mol

Herefter beregner du (vha. et stofmængdeskema) stofmængderne af ammonium og nitrit (De reagerer i forholdet 2:1 - altså vand og de andre stoffer)

     n(NH4+) = n(NO2-) = n(H2O) / 2 = 22.2 mol / 2 = 11.1 mol

Nu regner du stofmængden om til masse ved de molare masser

     m(NH4+) = n * M = 11.1 mol * 18.04 g/mol = 200.24 g

     m(NO2-) = n * M = 11.1 mol * 46.01 g/mol = 510.71 g

Ved ikke om det er sådan man skal gøre, men det er et bud i hvert fald :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. oktober 2013 af mathon

dvs
        et skøn på ca. 700 g opløst NH4NO2

da
        NH4NO2 er letopløseligt og dekomponerer til fordel for opløseligheden, da N2 (g) undslipper i
 

         NH4NO2 (s)   <--->   NH4+ (aq)    +   NO2- (aq)   <--->   N2 (g)   +   2 H2O (l)


Svar #5
18. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

det vil sige, at du ud fra reaktionsskemaet kan sige det ca 700g? :O how!? :O 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2013 af mathon

du har fra #3
                          (200.24 g) + (510.71 g) = 710,95 g

Giv et skøn over massen af den anvendte portion ammoniumnitrit.

Et skøn er ikke 710,95 g men ca. 700 g.


Svar #7
19. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

tusind tak mathon 

ved du så hvordan, jeg beregner den aktuelle koncentration af ammonium til tiden 200 min? :) 


Skriv et svar til: portion ammoniumnitrit - "giv et skøn"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.