Kemi

pH

18. oktober 2013 af peter09 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgave1

100 mL af en 0,100 M opløsning af NH3 Kb=1,8*10-5 titreres med 0,200 M HNO3.

Beregn pH af opløsningen efter tilsætning af følgende mængder syre: 

50,0 mL                                      '                                               

Håber I kan hjælpe( Formlen pH=1/2(pKs-logcs) ) MÅ IKKE BRUGES :(

- Opskriv reaktionsligningen og skitsér titrérkurven:

NH_(3(aq))+  HNO_(3(aq))  --->   NH_4(aq)^+   + ?NO?_(3(aq))^- 
eller:
?NH?_(3(aq))+ H_3 O_((aq))^+   ----> ?NH?_4(aq)^+     +H_2 O_((l))

hvordan kan titreringkurven sktiseres? som en slags logaritmisk funktion med en grænseværdi?Hvorpå man forklarer hvor ækvivalenspunktet ville være? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2013 af mathon

100 mL af en 0,100 M opløsning af NH3
indeholder

                                     n(NH3) = (0,100 L) • (0,100 mol/L) = 0,0100 mol

tilsætning af 50,0 mL 0,200 M HNO3

                                     n(H3O+) = (0,050 L) • (0,200 mol/L) = 0,0100 mol

blandingen er en
150 mL 0,06667 M opløsning af NH4NO3.

til denne sidste beregning er du nødt til at bruge

                    pOH = (1/2)•(pKs - log(cs)) = 0,5•(9,25 - log(0,06667)) = 5,2

men den må ikke benyttes til de forudgående beregninger,
da der da foreligger en puffer,
hvorfor pufferligningen

                    pH = pKb + log(n(NH4+) / n(NH3))      skal anvendes

                    pH = -log(1,8·10-5) + log(n(NH4+) / n(NH3))
 


                             
                              
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. oktober 2013 af 012343210

vedlagt hvor jeg ungår ligningen - men det er bare udregnigner som ligger bag den ligning som du ikke må bruge. Det kan ikke undgåes

Vedhæftet fil:6.zip

Brugbart svar (1)

Svar #3
18. oktober 2013 af mathon

rettelse af fejltastning

              pH = (1/2)•(pKs - log(cs)) = 0,5•(9,25 - log(0,06667)) = 5,2

og
              pOH = pKb + log(n(NH4+) / n(NH3))      skal anvendes

              pOH = -log(1,8·10-5) + log(n(NH4+) / n(NH3))


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. oktober 2013 af mathon

eller til titreringskurven skrevet

                              (50 mL) - V
  pH = 9,25 + log( ----------------)            0 < V < 50 mL
                                     V                   
                                                          
                                                                   

             


Svar #5
18. oktober 2013 af peter09 (Slettet)

TAK for hjælpen ! :)


Svar #6
18. oktober 2013 af peter09 (Slettet)

Jeg får pH til 6.03 er det rigtigt ?


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.