Matematik

nogen der vil hjælpe med funktions opgave ?

19. oktober 2013 af bananma (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej med jer derude er der nogen der vil lige kigge min opgave vedrørende funktioner igennem og give noget feedback til den, allerede på forhånd takker jeg.

En amerikansk dollar koster 5,50 kroner og vekselgebyret er 30 kr

1: bestem en regneforskrift for en funktion f, der angiver de samlede omkostninger i danske kroner som en funktion af det modtagende beløb i dollars.

Svar: f(5,5)= a·5,5 + 30

Funktionen: f(x)= ax + b

2: bestem f(350) og forklar i ord hvad resultatet betyder.

Svar:

f(350)= 5,5 · 350 + 30

f(350)= 1955

funktion= ax + b

betydning af resultat: vi har lige omregnet beløbet af amerikansk dollars til danske kroner, det er meget brugbar viden hvis man vil færdes uden for den danske grænse da der jo ikke er samme valuta udenlands som i danmark.

3: løs ligningen f(x)= 1500 og forklar i ord hvad løsningen betyder.

Svar:

1500-30= 1470

1470:5,5= 267,27

f(5,5)= 267,27·5,5 + 30

f(5,5)= 1500

betydning af resultat: vi har lige løst ligningen, og vi har omregnet danske kroner til amerikanske dollars.

En funktion er givet ved

F(x)= ½ x -3

1: beregn funktionsværdierne f(-3) f(0) f(2a) og f( a-1)

f(-3)= ½ · -3 -3

f(-3)= -4,5

f(0)= ½ · 0 -3

f(0)= -3

f(2a)= ½ · 2a -3

f(2a)= a-3

f(a-1)= ½ · (a-1) -3

f(a-1)= a½ -3,5

2: løs ligningerne f(x)= 4 og f(a-1)= a

Svar:

f(x)=4

4+3= 7 (laver – om til + )

7·2= 14 (laver det halve om til det dobbelte)

f(14)= ½ · 14 -3

f(14)= 4

f(a-1)=a

Ø

Overfor ses graferne for 4 lineære funktioner.

1: Aflæs ud fra grafen tallene a og b og opskriv regneforskriften for funktionen.

Svar:

Sort: a= 0,4 og b= 3    /  f(x)= 0,4 · x + 3

Rød: a=4 og b=1        /   f(x)= 4 · x + 1

Blå: a= -0,35 og b= 0 /    f(x)= -0,35 · x + 0

Grøn: a=0 og b=5      /     f(x)= 0 · x + 5

1: En lineær sammenhæng er beskrevet ved regneforskriften

F(x)= 2/3 x – 5

2: Hvilke af punkter ligger på grafen:

Svar: (3,-3) (6,-1) og (3/2,-4)

1: Grafen for en lineær funktion går gennem punkterne (32,43) og (76,-1) beregn tallene a og b og opskriv regneforskriften for den lineære funktion.

A: -1-43 : 76-32 = -1

B: 43 -1 · 32 = 43 + 1 · 32 = 75

Funktion: f(x)= -1x + 75

2: Samme spørgsmål med punkterne (21,7) og (11,3)

A: 3-7 : 11-21 = 0,4

B: 7+0,4 · 21 = 7-0,4 · 21= -1,4

Funktion: f(x)= 0,4x + -1,4


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Første opgave. Svaret i 1. er forkert. Forskriften er f(x) = 5,5x + 30 , som så anvendes ved besvarelsen af 2.

Det, du skriver i 3. giver ingen mening uden den korrekte forskrift.

Anden opgave. Når funktionen kaldes f(x), skal man ikke kalde den F(x).

2, Prøv at løse ligningen f(x) = 4 ved at stille det op som en ligning.

Løs også ligningen f(a-1) = a ved at stille det op som en ligning

(1/2)(a-1) - 3 = a-1

Dit svar er ikke korrekt.


Svar #2
19. oktober 2013 af bananma (Slettet)

skulle opgave 3 så se sådan ud. f(x)=1500 funktion f(x)= 5,5x + 30

1500-30= 1470

1470 : 5,5= 267,27

f(267,27)= 5,5 · 267,27 + 30

f(267,27)=1500 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal løse ligningen f(x) = 1500 , dvs

5,5x + 30 = 1500 .

Isoler nu x .


Svar #4
19. oktober 2013 af bananma (Slettet)

altså sådan her y= ax + b

1500-30 = 5,5x

x= ( 1500-30) : 5,5

= 267,27


Skriv et svar til: nogen der vil hjælpe med funktions opgave ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.