Kemi

Ligevægtsberegninger, hjææælp!

20. oktober 2013 af annera (Slettet)

Hej. Jeg har en opgave jeg bare har virkelig svært ved! Den hedder at ved 25 grader celsius er Kc=0,145 for følgenede reaktion i opløsningsmidlet CCl4 :

2 BrCl ⇔ Br2 + Cl2

En opløsning klargøres med startkoncentrationerne:

[BrCl]=0,0400 M

[Br2]=0,0300 M

[Cl2]=0,0200 M

Og så skal man finde koncentrationerne ved ligevægt...

Jeg tænker, at først skal jeg vel regne Qc ud for at vide hvilken vej ligevægten forskydes: Den får jeg til at være 0,375, så Q> Kc dvs. ligevægten må forskydes mod mere reaktant. Men så kan jeg ikke komme videre, for der er jo ikke lige meget Br2 og Cl2 og det vil der vel være ved ligevægt når de er 1 til 1 ?.. 

Jeg prøvede at ignorere det, men så giver mine resultater ingen mening, da der så enten bliver minus koncentration (umuligt) eller dannes mere produkt alligevel...

Er der nogen der kan hjælpe, det ville virelig være dejligt!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2013 af mathon

reaktionsbrøken
giver dig
                               [Br2] • [Cl2]      (0,0300 M) • 0,0200 M)
                        Y = --------------- =  ------------------------------- = 0,375 > Kc
                                 [BrCl]2                 (0,0400 M)2

hvorfor

din noterede uligevægt forskydes mod venstre, indtil ligevægten for Y = Kc er etableret.


Svar #2
20. oktober 2013 af annera (Slettet)

Det var jeg nået frem til ja, men skulle jo finde ligevægtskoncnetrationerne.. men jeg har fundet ud af, hvad jeg gjorde galt, så har løst det det nu :-)


Skriv et svar til: Ligevægtsberegninger, hjææælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.