Kemi

Indgreb i ligevægt

22. oktober 2013 af MS2011 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er i gang med at udarbejde en rapport vedrørende indgreb i ligevægt, hvor Le Chateliers princip eftervises. Jeg er i tvivl om et par ting.

1) Hvilken forskel gør det at anvende faste stoffer (s) i stedet for stoffer opløst i vand (aq) i ens opløsning? Har dette noget med iongitteret at gøre?

Eksempel:

I opløsningen Fe^(3+) (aq)+SCN^- (s)?[Fe(SCN)]^(2+) (aq) tilsættes lidt fast NaSCN:

Fe(NO_3 )_3 (aq)+NaSCN^- (aq)+NaSCN^- (s)

_____________________________________________________________

2) Hvad bliver dette til? Er det Fe^(3+)?

Fe(NO_3 )_3 (aq)+NaSCN^- (aq)+NaSCN^- (s)


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

1)

     hvis man anvender stoffer opløst i vand, så vil blandingens volumen øges lidt,
     som betyder, at partiklerne ikke vil ligge så tæt som før; ligevægten forskydes ..

     så gælder der også, at faste stoffer er mere koncentrerede end fortyndede opløsninger af stofferne


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

2)

     prøv at skrive dit spørgsmål igen og anvend forståelige tegn :)


Svar #3
22. oktober 2013 af MS2011 (Slettet)

Tak for svaret vedrørende 1'eren. :-)

Lidt tydeligere skrevet: Fe(NO3)3+NaSCN+NaSCN 

Altså er reaktanterne jern-III-nitrat blandet med NaSCN (aq) og NaSCN (s). Det er her, jeg er i tvivl om, hvad produktet er. 


Svar #4
22. oktober 2013 af MS2011 (Slettet)

Nu fandt jeg ud af at bruge formel-editoren. Som sagt er reaktanterne disse:

Fe(NO3)(aq) + NaSCN(aq) + NaSCN- (s)

Jeg er i tvivl om produktet. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

det giver ingen mening, men jeg tror, at du har blandet lidt jernnitrat med kaliumthiocyanat, hvor thiocynatojern(III), der er en rød kompleksion, dannes.

     Fe3+ (aq)     +     SCN- (aq)     <---->     FeSCN2+


                                  [FeSCN2+]
ligevægt:          Y = ------------------ = Kc
                               [Fe3+] • [SCN-]



så tilsætter du noget fast NaSCN:
 

                                   [FeSCN2+]
ikke ligevægt:     Y = ------------------ < Kc
                                [Fe3+] • [SCN-]
 

og ligevægten forskydes mod højre, så der igen kan opnås ligevægt


Skriv et svar til: Indgreb i ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.