Matematik

integration

23. oktober 2013 af jax1 - Niveau: A-niveau

hej jeg vil gerne spørge om hvordan man integerer denne funktion 4 / ((x^2)+x) 

skal man bruge integral ved substitution ?

kan slet ikke finde ud af det


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at

1/(x2 + x) = 1/(x·(x+1)) = (1/x) - (1/(x+1))


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. oktober 2013 af peter lind

Du an omsrive funktionen til a/x+b/(x+1) Find a og b ved at sætte på fælles brøkstreg


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. oktober 2013 af mathon

             ∫ 4 / (x2+x) dx = 4 • ∫ ((1/x) • (1/(x+1)) dx =

                                       
                            4 • ln|x/(x+1)| + C


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. oktober 2013 af mathon

rettelse at tastefejl

          ∫ 4 / (x2+x) dx = 4 • ∫ ((1/x) - (1/(x+1)) dx =

                                       
                            4 • ln|x/(x+1)| + C


Svar #5
23. oktober 2013 af jax1

hvorfor et minus det forstår jeg slet ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Benyt omskrivningen i #1. Eftervis omskrivningen ved at forlænge og sætte på fælles brøkstreg.


Svar #7
23. oktober 2013 af jax1

nu har jeg forstået det men kan man altid gøre det som i gjorde dér ? altså hvis der står ganger i nævner så kan man bare dele brøken og skrive minus imellem ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det kommer lidt an på faktorerne i nævneren.

Hvis man vil skrive

1/(ab) = h/a + k/b

får man så

1/(ab) = (hb + ka)/(ab)

så h og k skal opfylde hb + ka = 1 .


Svar #9
23. oktober 2013 af jax1

for det jeg tænkte var integration ved substitution, prøv den fil jeg har vedhæftet, hvorfor er det forkert ?

Vedhæftet fil:WP_000761.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du har jo ikke substitueret færdigt. Du ender med et integral med både u og x, som man ikke kan bruge til noget.


Svar #11
23. oktober 2013 af jax1

altså er den integeret rigtig nu

Vedhæftet fil:WP_000762.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #12
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, det er noget håbløst roderi. Det er meningen med substitution, at man ændrer variabel fra x til u for at opnå et integral på en form der er lettere at integrere. Man blander dem ikke, som du gør. Det er ikke alle integraler, der er lige egnet til substitution, og dette integral er et af dem, der ikke er specielt egnet til substitution.


Svar #13
24. oktober 2013 af jax1

altså jeg forstår godt hvordan man laver opgaven forstår bare ikke hvorfor man ikke må substituere for det er jo en indre funktion i en indre funktion tænker jeg,


Svar #14
24. oktober 2013 af jax1

men jeg er klar over at i har ret selvfølgelig og i skal have tak for at i overhovedet vil hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du må da også gerne substituere. Du skal så bare gøre det rigtigt; men man opnår ikke et integral, der er nemmere at integrere ved den substitution, som du foreslår.


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Her er en substitution, der virker: u = (1/x) , du = -(1/x2) dx , dx = -(1/u2) du .

Man har så

∫ 4/(x2 + x) dx = 4 · ∫ (-1/u2) / ((1/u2) + (1/u)) du

                    = -4 · ∫ 1/(1 + u) du

                    = -4 · ln(|1+u|) + C

                    = -4·ln(|1 + (1/x)|) + C

                    = -4·ln(|(x+1)/x|) + C

                    = 4·ln(|x/(x+1)|) + C


Skriv et svar til: integration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.