Kemi

Pufferligningen

25. oktober 2013 af Lektier11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg står her med en opgave hvor jeg skal regne pH for 0,255 M HNO2. Det er en mellemstærk syre med en pks værdi på 3,35. Det har gjort mig lidt i tvivl om hvorvidt jeg skal bruge formlen for de stærke syrer

pH=-log(cs), som man normalt bruger mellem 0<pks<10 eller formlen for pH for svage syrer

pH=1/2(pks-log(cs) som man normalt bruger mellem 4<pks<10. 

Desuden har jeg en anden opgave, som jeg slet ikke kan finde ud af.Det er hvor jeg skal regne pH værdien af en opløsning hvor der blandes 10 mL 0,250 M HCl med 5 mL 2,00 M NaOH. Ville være rart, hvis der var nogle som kunne give mig en hjælpende hånd med dem :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2013 af mathon

Beregning af pH i en middelstærk syre:



                                         -10-pKs + √(10-2pKs + 4•10-pKs•cs)
                        pH = -log(------------------------------------------- )
                                                                2

               
               


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2013 af mathon

10 mL 0,250 M HCl indeholder
                                                     n(H3O+) = (0,010 L) • (0,250 mol/L) = 0,0025 mol

5 mL 2,00 M NaOH indeholder
                                                     n(OH-) = (0,005 L) • (2,00 mol/L) = 0,0100 mol


 15 mL blanding indeholder da rekationsforholdet er H3O+ : OH- = 1 : 1

                                                     n(OH-)bl = ( 0,0100 mol) - (0,0025 mol) = 0,0075 mol

hvorfor
                                                     [OH-] = (0,0075 mol) / (0,015 L) = 0,500 M

                                                     pOH = -log(0,500) ≈ 0,3

ved 25ºC
                                                     pH = 14 - pOH = 14 - 0,3 = 13,7
                                            


Skriv et svar til: Pufferligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.