Matematik

Skøjter

25. oktober 2013 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Godaften!

Opg. lyder:

Rasmussen køber 20 par skøjter hjem for ialt 15.500 kr.

Han sælger dem i forretningen for 1360 kr. pr. par.

Hvad bliver salgsprisen på alle skøjterne?

Hvor meget tjener han på ét par skøjter?

Hvad tjener han ialt?

*Hvor mange % tjener Rasmussen på ét par skøjter?

Jeg er totalt lost - hjælp mig! :'(

På forhånd, tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2013 af 123434 (Slettet)

a) 20*1360kr=27200kr


Svar #2
25. oktober 2013 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Ok!

b) 27200/1360 = ...?

c) ...*20 = ...?

d) ????


Svar #3
25. oktober 2013 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Det er den sidste jeg ikke kan komme videre med - hvis de to andre er rigtige :P


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Købspris for 1 par skøjter:                  15500/20 = ...
Salgspris for 1 par skøjter:                                        1360 kr
--------------------------------------------------------------------------------------
Fortjeneste for 1 par skøjter, salgspris - købspris =            kr
Fortjeneste i %, fortjeneste/købspris · 100% =                   %


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2013 af mathon

Uden salgsændringer i salgsforløbet er fortjenesteprocenten den samme for et enkelt par skøjter som på alle skøjterne.

                        S = (1+f)•K               hvor f er fortjenesten som decimalbrøk

                        1+f = S/K = (20•1360/15500) = 1,75484

                        f = 0,75484 ≈ 75,5%

.

procentregning er ofte nemmere, når der anvendes forholdsregning uden forudgående diffenceberegning.

                      


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#5 Jeg tror, at det er en anelse svært for hende at forstå, hun går jo i 8.klasse :D

Ida;

For at finde ud af, hvor meget Rasmussen tjener på 1 par skøjter i procent, skal du først finde ud af hvor mange penge han tjener på 1 par skøjter.

Det gør du ved, at finde ud af, hvor mange penge han har givet for et par skøjter, og for hvor mang penge han solgte den igen.

Han købte 20 skøjter for 15.500, dvs. at 1 par har kostet ham: 15.500/20 =775 kr

Han sælger 1 par skøjter til 1360 kr.

Han tjener derfor: 1360-775 = 585 kr. på 1 par skøjter.

Nu skal vi finde hans fortjeneste i procent... Dvs. at de 585 kr. han tjener på 1 par skøjter skal laves om til procent...

585/775 * 100 = 75,48... % som er ca. 75,5 %

Det du gør her, er at du tager de penge han tjener, og deler den med prisen han købte dem for. Så får du et decimaltal på 0,48... som du ganger med 100 for at få det lavet om til procent. :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2013 af mathon

Det, du gør her, er at du tager de penge han tjener, og deler den med prisen han købte dem for. Så får du et decimaltal på 0,7548... som du ganger med 100 for at få det lavet om til procent. :)

.

Det det kan ikke være meningen, at en spørger skal præsenteres for en "uges procentgrundkursus", hver gang vedkommende spørge-beregner noget i procent. En praksisrelateret metode må indeholde en brugbar praktisk og genkendelig tilgang frem for en alenlang forklaring, der ikke huskes som et hjælpsomt fremtidigt procentberegningsværktøj.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. oktober 2013 af mathon

Der må skelnes mellem en metode og en afhængighedsskabende omsorgsforklaring.
Ellers forbliver procentregning en uoverkommelig bjergbestigning, som de fleste frygter.


Skriv et svar til: Skøjter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.