Kemi

E,Z-isomere!

26. oktober 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opskriv strukturformler for de to E,Z-isomerer former af nedenstående stoffer og angiv de stereodeskriptorer, der passer til hver formel?

a. 2-Chlor-2-buten

b. 2-Chlor-3-methyl-penten

Problemet er, at jeg ikke ved hvordan jeg skal opstille strukturformlen, så man kan give den laveste og højeste prioritet. Jeg kan sagtens tegne stregformlen for stofferne, men kan ikke komme videre derfra.

Nogen der kan hjælpe mig med af opstille dem og give en forklaring på hvorfor man sætter det ene øverst og det andet nederst?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

E-Z-isomeri = geometrisk isomeri

   R1     R3
    |       |
   C  = C
    |       |
   R2      R4

Hvert C-atom er bundet til to substituenter.
Substituenten med højest atomnummer har højest prioriteret

Har R1 og R3 højest prioritet:  Z-form (zusammen)
Har R1 og R4 højest prioritet:  E-form (entgegen)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

a.

Vedhæftet fil:2-chlor-but-2-en.doc

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

b. er ikke skrevet rigtigt op


Svar #4
26. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Hvordan ved jeg så hvor jeg skal sætte Cl og hydrogen ind i formlen?

Svar #5
26. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

b. hedder 2-chlor-3-methyl-2-penten

Cl     H

C  = C        Er Cl og CH3 ikke højest prioriteret, så det bliver (E)--2-chlor-3-methyl-2-penten

H     CH3

a   2-chlor-2-buten kan ikke jeg finde ud af, da jeg får 3 H-atomer og et cl atom, er det ikke forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

#5

   se #2 vedr. 2-chlor-2-buten   =    2-chlorbut-2-en


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

b.


Svar #8
26. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Jeg forstår bare ikke i #2 hvordan du finder frem til det, altså at en hedder H3C, CH3 mm?

Og hvilken en af de to skal jeg bruge i min opgave når de både kan være E og Z.. skal jeg skrive begge?


Skriv et svar til: E,Z-isomere!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.