Matematik

monotoniforhold

26. oktober 2013 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP. Jeg sidder med en lignende opgave: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=917125

Men jeg er i tvivl om hvordan man præcis skal angive monotoniforholdene. Jeg kan se at den er aftagende hen mod minimun i (-2,-3) og voksende hen imod maksimum (3,5) og så aftagende igen. Og minimum og maksimum er så også de lokale ekstrema.

Men hvordan skal det opskrives, hvordan jeg skal jeg angive det?
Håber i kan hjlæpw


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2013 af mathon


              …hvis du forstår det, kan du også skrive det.


Svar #2
26. oktober 2013 af cecilied34 (Slettet)

Skal det ikke beskrives i intervaller eller noget? Eller skal det bare forklares som jeg har gjort i 0#?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2013 af mathon

En differentiabel funktion f opylder følgende:

f(-2)=-3

f(3)=5

Nulpunkter og fortegn for f'(x) er angivet på tallinjen:

x                -2                3      

________________________

f'(x)    -       0       +        0        -

   monotoniforhold:
        for x < -2 er f '(x) < 0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
        for -2 < x < 3 er f '(x) > 0, hvorfor f(x) er monotont voksende
        for x > 3 er f '(x) < 0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
  


Svar #4
26. oktober 2013 af cecilied34 (Slettet)

Er det sådan det skal skrives? Eller det er der måske ikke en generel retningslinje for?

Og hvordan ved at den er aftagende for alle x der er mindre en minus to? Kan den ikke lave alle mulige andre udsving?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#4 Det er fordi, at når du løser ligningen f'(x) = 0, finder du toppunkterne på grafen, som er minimum og maksimum.. Hvis du får 2 toppunkter som i denne situation, betyder det, at der ikke er flere udsving (sådan som du udtrykker det).. Hvis der skulle være flere udsving, betød det nemlig, at der vil være flere toppunkter :) Prøv, at tegne det, hvis ikke du forstår, hvad jeg mener :)


Svar #6
26. oktober 2013 af cecilied34 (Slettet)

Så opgaven siger mig, at der ikke at flere toppunkter og udsving i de to der? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Ja altså din løsning af f'(x) = 0 siger dig det :)


Svar #8
26. oktober 2013 af cecilied34 (Slettet)

Okay :)
Men hvordan skal det angives. Hvordan skal besvarelsen se ud? Altså, hvordan skal man skrive det?


Svar #9
26. oktober 2013 af cecilied34 (Slettet)

For jeg kan se at den er aftagende indtil minimum i punktet (-2,-3) og voksende indtil maksimum i punktet (3,5) og aftagende igen. Men er det det jeg skal forklare, og hvordan skal det skrives op?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. oktober 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Du stiller det bare op sådan som mathon i #3 har vist det :)

Der hvor der står 0, er tangenten på punktet lodret, dvs. at en tangent kun kan være lodret i et toppunkt, som i dette tilfælde er -2 og 3

Der hvor du ser et -, betyder det, at grafen er aftagende eller faldende, og dette markeres som -

Der hvor du ser et +, betyder det, at grafen er voksende.

Denne linje hvor disse markeringer kan ses, beskriver grafen.

Til sidst konkludere du, ved at beskrive med tegn, hvordan grafen ser ud..:

for x < -2 er f '(x) < 0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
        for -2 < x < 3 er f '(x) > 0, hvorfor f(x) er monotont voksende
        for x > 3 er f '(x) < 0, hvorfor f(x) er monotont aftagende


Skriv et svar til: monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.