Matematik
at dividere med polynomier?
05. november 2005 af
ronit (Slettet)
Jeg sidder med et stykke, hvor jeg skal finde vha. stamfuntionener et tal..
S(x^2 + 2x - 4)/(x-1) dx. Men hvorledes er det egentligt muligt at dividere for at gøre udtrykket mere tilgengæligt..det burde man måske vide!?, men ville nu gerne have det forklaret...
vh andreas
S(x^2 + 2x - 4)/(x-1) dx. Men hvorledes er det egentligt muligt at dividere for at gøre udtrykket mere tilgengæligt..det burde man måske vide!?, men ville nu gerne have det forklaret...
vh andreas
Svar #1
05. november 2005 af Einstein_15 (Slettet)
Jeg kan da hjælpe dig med at forkorte udtrykket;
(x^2 + 2x - 4)/(x-1)=x+3
x^2 - x
______________
3x - 4
3x -3
______________
-1.
Resultatet kan også skrives således:
x+3+(-1)/(x-1).
Håber at det hjalp en smule.
(x^2 + 2x - 4)/(x-1)=x+3
x^2 - x
______________
3x - 4
3x -3
______________
-1.
Resultatet kan også skrives således:
x+3+(-1)/(x-1).
Håber at det hjalp en smule.
Svar #2
05. november 2005 af ronit (Slettet)
jeg har stadig svært ved at se, hvad der egentlig sker..kunne du ikke lige kort skære det ud i pap..tak..
Svar #3
05. november 2005 af Einstein_15 (Slettet)
#2
Vi prøver;
(x^2 + 2x - 4)/(x-1)
1)(x^2 + 2x - 4)/(x-1)=x
1)Først ser du hvor mange gange x går op i x^2 hvilket ville give x! Altså er første led i svaret x.
(x^2 + 2x - 4)/(x-1)=x
x^2 - x
______________
3x-4
Her ganger du så x'et ind i tælleren og får x^2-x. Det minusser du med x^2+2x som så giver 3x. Da der ikke er et andet tal med et x, trækker du bare 4-tallet ned ved siden af 3x, hvilket så giver 3x-4
(x^2 + 2x - 4)/(x-1)=x+3
x^2 - x
______________
3x-4
Her dividerer du 3x med x hvilket giver 3, som du kan se på højre side af lighedstegnet.
(x^2 + 2x - 4)/(x-1)=x+3
x^2 - x
______________
3x-4
3x-3
_______________
-1
Her har du ganget 3 ind i tælleren hvilket giver, 3x-3. Igen minusser du med det der står oven over, 3x-4. 3x-3x giver 0, mens -4-(-3) giver -1.
Du har nu dit resultat.
Vi prøver;
(x^2 + 2x - 4)/(x-1)
1)(x^2 + 2x - 4)/(x-1)=x
1)Først ser du hvor mange gange x går op i x^2 hvilket ville give x! Altså er første led i svaret x.
(x^2 + 2x - 4)/(x-1)=x
x^2 - x
______________
3x-4
Her ganger du så x'et ind i tælleren og får x^2-x. Det minusser du med x^2+2x som så giver 3x. Da der ikke er et andet tal med et x, trækker du bare 4-tallet ned ved siden af 3x, hvilket så giver 3x-4
(x^2 + 2x - 4)/(x-1)=x+3
x^2 - x
______________
3x-4
Her dividerer du 3x med x hvilket giver 3, som du kan se på højre side af lighedstegnet.
(x^2 + 2x - 4)/(x-1)=x+3
x^2 - x
______________
3x-4
3x-3
_______________
-1
Her har du ganget 3 ind i tælleren hvilket giver, 3x-3. Igen minusser du med det der står oven over, 3x-4. 3x-3x giver 0, mens -4-(-3) giver -1.
Du har nu dit resultat.
Skriv et svar til: at dividere med polynomier?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
