Matematik

Differentialligninger

28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Hvordan løser jeg denne differentialligning:
y'=y+x

Jeg har haft om løsningsformlerne til flg. differentialligninger:

y'=ky

y'+ay=b

y'+ay=h(x)

Hvad skal jeg gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt løsningsformlen for den sidste differentialligning, du nævner, med a = -1 og h(x) = x . Differentialligningen kan også skrives

y' - y = x


Svar #2
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Mange tak!

Kan du også hjælpe mig på vej med denne:
y'-xy=3x

Jg har fået et hint fra min lærer, som siger det er typen y' + g(x) y = h(x). Det er ikke den samme form som: y'+ay=h(x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det simpleste vil være at omskrive ligningen

y ' = 3x + xy = x·(y+3)

og så separere ligningen

(y+3)' / (y+3) = x

der nu let kan integreres.


Svar #4
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Hvad betyder 'separere ligningen'?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis differentialligningen kan skrives på formen

f(y) · y' = g(x)

kan man separare de variable, idet man nu har

∫ f(y) dy = ∫ g(x) dx


Svar #6
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Jeg har ikke haft om det, så det tør jeg ikke bruge, hvis min lærer stiller spørgsmål, som jeg ikke kan svare på. Hvordan løser jeg den, ved brug af:  y' + g(x) y = h(x)  ? Det kan være din metode er lettere, men jeg kender den ikke, og tør derfor ikke bruge den.

Mht. opgaven y'=y+x, så har jeg løst den på flg. måde:
y'=y+x⇔y'-y=x

y=e-ax*∫h(x)*eaxdx=ex*∫x*eaxdx=ex*e-x(-x-1)=-x-1

Der er noget forkert her, da løsningen ifølge min bog er y=c*ex-x-1 . Hvad gjorde jeg forkert?


Svar #7
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Vil du stadig hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, du kan da bruge panserformlen til begge disse differentialligninger.

Ligningen

y' - y = x har så løsningen

y = ex · (∫ e-x · x dx + c) = ex · (-x·e-x + ∫ e-x dx + c)

                                   = ex · (-x·e-x - e-x + c)

                                   = -x -1 + c·ex .


Svar #9
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Svar #10
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Panserformlen er jo: x(t)=e-P(t)( ∫eP(t)q(t)dt+c)

hvor P'(t)=-1

Og jeg kan se, at du har sat P(t)=-x, men er det ikke: P(t)=∫-1dt=-x+k? Mangler integrationskonstanten ikke?


Svar #11
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Hvorfor kan man se bort fra  integrationskonstanten?


Svar #12
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Jeg forstår ikke dette trin:

 ex · (∫ e-x · x dx + c) = ex · (-x·e-x + ∫ e-x dx + c) - hvad er det, der gøres efter lighedstegnet?


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

 Der udføres en partiel integration

∫ e-x · x dx = -e-x · x - ∫ (-e-x) · 1 dx = -x·e-x + ∫ e-x dx = -x·e-x - e-x


Svar #14
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Okay, hvorfor indrages integrationskonstanten ikke? Se #10


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Indrages?

Integrationskonstanten er da medtaget. Den er kaldt c i #8 og #12.


Svar #16
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Jeg kan se, at du har sat P(t)=-x, men er det ikke: P(t)=∫-1dt=-x+?

Se #10


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10, #16

Det er ikke nødvendigt med ekstra integrationskonstanter. Konstanten c er alt, hvad der er behov for af integrationskonstanter.

Funktionen P(x) er en stamfunktion til -1, ikke samtlige stamfunktioner.


Svar #18
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Men ville den ikke gå op med P(t)=∫-1dt=-x+k ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vi betragter differentialligningen

y'(x) + p(x)·y = q(x) ,

indføres en stamfunktion til p(x) ved

P(x) = ∫ p(x) dx

og den fuldstændige løsning til differentialligningen er så

y(x) = e-P(x) · (∫ eP(x) q(x) dx + c) .

Hvis man yderligere medtager arbitrære konstanter k for de to stamfunktionen P(x), får man jo

y(x) = e-P(x)-k · (∫ eP(x)+k q(x) dx + c) = e-k·ek · e-P(x) · (∫ eP(x) q(x) dx + c) = e-P(x) · (∫ eP(x) q(x) dx + c)

så det er jo tidsspilde at rode med en ekstra integrationskonstant.


Svar #20
28. oktober 2013 af mimok (Slettet)

Det kan jeg godt se, det er bare fordi min bog viser sådan et eksempel. Ved 3. lighedstegn, er det også partiel integration?


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.