Fysik

Varmeenergi

29. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej spørgsmålet står med fed aller nederst

forsøg 1: en 30 W pærer sænker ned i et gennemsigtigt bæger.

forsøg 2: en 30 W pærer med stanniol omkring sig sænkes ned i et bæger

Energien tilført systemet - forsøg 1 (uden alufolie)

ΔEtilført = ΔEvand1 + ΔEomgivelser + ΔElys

Energien tilført systemet - forsøg 2 (med alufolie)

ΔEtilført = ΔEvand2 + ΔEomgivelser

Vi antager at ΔEomgivelser og ΔEtilført har samme værdi i begge forsøg, og heraf fås

ΔElys = ΔEvand2 - ΔEvand1  


Sluttemperaturen i de to forsøg er lidt forskellig: Det passer ikke helt, at ΔEomgivelser har samme værdi i begge forsøg. "Forklar ved hvilken af de to målinger man kan forvente, at der udveksles størst energi med omgivelserne"


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Sluttemperaturen i forsøg 2 må forventes at være større, da lysenergien bliver omdannet til varme. Da ΔEomgivelser skyldes temperaturforskellen mellem bægeret og omgivelserne, vil ΔEomgivelser være større i forsøg 2.


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Alt andet lige vil pæren uden staniol udveksle mest energi ( strålingsvarme ), da staniolen, selvom den opvarmes af pæren, vil afgive mindre strålevarme gennem bægeret til omgivelserne.

Dette på grund af staniolens "farve", varmestålingsmæssigt set.


Svar #3
29. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet)

#1

"Sluttemperaturen i forsøg 2 må forventes at være større, da lysenergien bliver omdannet til varme" ? ?

Jeg ser ingen lysenergi i forsøg 2. Jeg forstår ikke din forklaring.
 


Svar #4
29. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet)

#2

tak for svaret, men hvorfor vil pæren med stanniolen afgive mindre strålevarme?

Hvorfor er stanniolens farve vigtig?


Svar #5
29. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet)

I modsiger hinanden, hvem har ret?

tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Et absolut sort legeme udveksler mest strålevarme. Det modsatte, et spejlende legeme, mindst.


Svar #7
29. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet)

jeg er forvirret nu.

det er forsøg 1, der udveksler størst energi til omgivelserne, fordi ... ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#5:  Det må du lade en habil person svare på.


Svar #9
29. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet)

#8

vil du besvare #7? så jeg forstår det en gang for alle :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Den tilførte energi går til tre forskellige ting: Opvarmning af vandet, varmetab til omgivelserne, udsendning af lys

I forsøg 1 slipper lyset væk. I forsøg 2 bliver lyset absorberet i staniolen, som herved bliver varmere. Denne varme bliver overført til vandet, hvis temperatur hermed stiger. Da vandet i forsøg 2 dermed er varmere end i forsøg 1, vil varmetabet ΔEomgivelser derfor være større.


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#9:  Jeg har uddybende begrundet det i #6.


Brugbart svar (1)

Svar #12
29. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#10:   Vand ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Ja, vand.


Svar #14
29. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet)

#11

Du siger i #2, at pæren uden stanniol udveksler mest energi, da pæren med stanniolen afgiver mindre strålevarme gennem bægeret til omgivelserne.

"Dette på grund af staniolens "farve", varmestålingsmæssigt set. "
- her tænker jeg, at det må være pga. stanniolens mørke farve.

så siger du i #6, at "et absolut sort legeme udveksler mest strålevarme. Det modsatte, et spejlende legeme, mindst."
- hvis et absolut sort legeme udveksler mest strålevarme, så burde pæren med stanniol udveksle mest energi?


... ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#14:  Det staniol, vi har til rådighed her i huset, er spejlende, ikke mørkfarvet.


Svar #16
29. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet)

#15

så du mener, at en pære i nedsænket i et gennemsigtigt bære med vand er et mørkt legeme?


Brugbart svar (1)

Svar #17
29. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#16:  Jeg forstår ikke hvordan alt det vand pludseligt kommer ind i billedet. Men det er for så vidt ligegyldigt, bare det ikke er farvet vand.

Og ja, pærens glødetråd har i temperaturstålingsmæssig forstand en mørkere farve end folie, der ikke har været opvarmet til 2700Cº.

Ambulancer har alu-folie med til afdækning af patienter, for at holde dem varme ( forhindre varmeudstråling til omgivelser).


Svar #18
29. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet)

#17
Undskyld hesch.

Jeg mener i #0

orsøg 1: en 30 W pærer sænker ned i et gennemsigtigt bæger i vand.

forsøg 2: en 30 W pærer med stanniol omkring sig sænkes ned i et bæger i vand

Ændrer det din forklaring i #2 og i #6?


Brugbart svar (1)

Svar #19
29. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#18:  Jeg har redigeret i #17 ved tilføjelsen: Men det er for så vidt ligegyldigt, bare det ikke er farvet vand.


Svar #20
29. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet)

Jeg er kommet frem til følgende konklusion
 

Pæren uden stanniol (forsøg 1) nedsænket i vandet må udveksle større energi med omgivelserne, end pæren med stanniol (forsøg 2), pga. at pærens glødetråd (af Wolfram) i forsøg 1 er mørkere end stanniolen, der bruges i forsøg 2, der er spejlende.

Hvordan lyder det?


Forrige 1 2 Næste

Der er 38 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.