Kemi

navngivning

29. oktober 2013 af sarah199 (Slettet) - Niveau: B-niveau

kan nogen være sød og hjælp mig.

Foreslå navne for følgende stoffer:

a) CH- CH = CH - CH3

b) CH3 - CH2 - CH = CH2

c) CH3 - CH = CH - CH = CH2

d) CH- C = C - C = C - CH3

                   

               


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2013 af 012343210

a) 2-buten findes både som cis 2-buten og trans 2-buten, men det kan man ikke se ud fra hvordan den er skrevet op

b) 1- buten (der tælles fra den side hvor tallet giver den mindste værdi når der ingen funktionelgruppe er)

c) 1,3-pentadien (samme kommentar som oven over)

d) 2,4-pentadien - er end fra begge sider så det er ligegyldig hvor du tæller fra


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2013 af mathon

a) CH- CH = CH - CH3                                                                 but-2-en

b) CH3 - CH2 - CH = CH2                                                 but-1-en                        

c) CH3 - CH = CH - CH = CH2                                                      pent-1,3-dien

d) CH- C = C - C = C - CH3                                            hex-2,4-dien


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2013 af 012343210

Bare så du ikke bliver forvirret er begge navngivninger rigtige;)


Svar #4
29. oktober 2013 af sarah199 (Slettet)

tusind tak for hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2013 af Heptan

Vær opmærksom på, at molekyler med tripelbindinger navngives anderledes.

Fx CH3 - C ≡  C - C ≡ C - CH3 som således vil hedde "hexa-2,4-diyn".


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2013 af 012343210

Ved ikke om det var det du hentydede til Heptan, men der er noget der ikke passer sammen i d). 3 af dine kulstofatomer har kun 3 biindinger. Er der trippelbindeinger eller har du glemt nogle H'er? Både svar #1 og #2 antager du har glemt at skrive H'erne. Samtidig vil jeg god rette mit svar #1 og angive den som 2,4-Hexadien - da jeg talte forkert hvad angår kulstofatomerne. 

Hvis der er trippelbindinger er det korrekt det som Heptan skriver men jeg mener nu også den kan navngives 2,4-Hexadiyn:)


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2013 af Heptan

Jeg kender tilfældigvis den opgave, og der er tale om tripelbindinger. :-)


Skriv et svar til: navngivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.