Kemi

Reaktionsskema for forbrænding!

29. oktober 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen derkan hjælpe med denne opgave?

Opskriv et afstemt reaktionsskema for forbrænding af 2,3-dimethylpentan.


Ved denne opgave skal du desuden svare på følgende, efter du har afstemt reaktionsskemaet:
Hvis du har 7,3g O2, hvor mange gram 2,3-dimethylpentan skal der så bruges, og hvor mange mL CO2 dannes der (200°C, 1 bar)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2013 af Heptan

2,3-dimethylpentan + O2 --> CO2 + H2O

Det er "skelettet". Prøv at tegne strukturen af stoffet, og afstem så antallet af atomer passer på begge sider mht. Oxygen, Hydrogen og Carbon.

Derefter kan du beregne stofmængden af 7,3 g O2, og se hvilket forhold O2 og carbonhydridet reagerer i, og beregne massen af den ækvivalente stofmængde af stoffet.

På samme måde kan du beregne volumen af den ækvivalente stofmængde CO2 med formlen: m/(M*V)=n/V


Svar #2
29. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Tak for svar, har funddt ud af det.

Kan du evt hjælpe med denne opgave:

Ved opvarmning af butan-2-ol med koncentreret svovlsyre elimineres vand, hvorved der dannes forskellige eliminationsprodukter. Opskriv reaktionsskemaer for de mulige reaktioner og navngiv de forskellige produkter.

Mit bud ses nedenunder (uden streger, da jeg ikke ved hvordan jeg laver dem). Er bare i tvivl om det er rigtigt?

CH3    CH3

  C   -   C - OH  --> (HSO4-) ---> 

 H         H

1-buten:

H   CH2-CH3

C=C   + H - OH 

H  H

2-buten:

H3C    CH3

     C=C     - H-OH

   H     H


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2013 af Heptan

Buten og but-2-en er ganske rigtigt de to mulige produkter.

Men kig nærmere på but-2-en's strukturformel ... der er E,Z-isomeri, og derfor er der i alt tre reaktioner der kan finde sted.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2013 af Heptan

Se det her indlæg! :-)

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1400451


Svar #5
30. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Så er det rigtigt det jeg har lavet indtil videre?

Kan ikke lige se den 3 reaktion?

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2013 af Heptan

Hvis du ikke har haft om isomeri skal du ikke bekymre dig om det.

(Z) but-2-en eller trans-but-2-en:

H3C    CH3

     C=C     - H-OH

   H     H

(E) but-2-en eller cis-but-2-en

H3C    H

     C=C     - H-OH

   H     CH3


Svar #7
30. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Det har jeg haft om, skal jeg så lave for både cis og trans?

Svar #8
30. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Okay jeg kan godt se det nu :) er min strukturformel for butan-2-ol rigtig?

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2013 af Heptan

Ja, både cis og trans.

Og ja, det er den.


Skriv et svar til: Reaktionsskema for forbrænding!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.