Kemi

Titrering

06. november 2005 af Mooch (Slettet)
jeg har følgende reaktion
SO2 + H2O --> H2SO3
i et forsøg opløses 0,1 mol SO2 i 0,5 L vand for at lave en svovlsyrlign opløsning. 50 ml af denne opløsning blev titreret med 1 M KOH.
Jeg skal så skitser titreringskurven og jeg ved at pKs1= 1,8 og pKs2=7,0.
Hvordan finder jeg ud af hvor mange ml KOH der er tilsat ved ækvivalentounkterne?

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2005 af frodo (Slettet)

n=c*v

n(H2SO3)=0,1 mol => c=0,1mol/0,5L = 0,2M

i 50 mL, har du så: n(H2SO3)=0,2M*0,05L=0,01mol

=>

n(KOH)=0,01mol <=> V(KOH)=0,01mol/1M=0,01 L
Det var første ækvivalenspunkt, hvad mon så med det næste?

Svar #2
06. november 2005 af Mooch (Slettet)

hmm nu regner du volumen af KOH ud ved at antage at vi når ækvivalentpunkten ved 50 mL af opløsningen, men det er jo netop ikke sikkert.
tror det skal beregnes via pKs værdierne, men kan ikke finde ud af hvordan.
Nogen ideer?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2005 af frodo (Slettet)

nej, det skal du ikke. Min metode er god nok.

Du skal tænke på at reaktionen :

H2SO3+OH- --> HSO3^- forløber indtil det første ækvivalenspunkt.

Derefter forløber:
HSO3^- +OH- --> SO3^2-

til det næste ækvivalenspunkt.

Derfor denne simple udregning, det ville jo også være sådan du udregnede koncentrationen, hvis du udførte forsøget, og skulle regne baglæns.

Du kan udnytte pKs-værdierne til at forudsige pH-værdierne i ækvivalenspunkterne, og andre steder, som du også skal bruge, når du skitserer titrerkurven

Svar #4
06. november 2005 af Mooch (Slettet)

okay men hvordan finder jeg så andet ækvivalentpunkt med de oplysninger jeg har?

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. november 2005 af frodo (Slettet)

samme metode, men med lidt snilde, vil man hurtigt indse, at det andet ækvivalensunkt ligger præcist dobbelt så langt oppe, som det første, altså ved 20 mL.

Skriv et svar til: Titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.