Kemi

Lidt hjælp, tak på forhånd

30. oktober 2013 af isabellla (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen, der kan lige tjekke min løsning. Er lidt i tvivl om det er rigtigt!

Man laver en pufferopløsning ved at opløse 1,75 g CH3COOH og 5,82g CH3COONa . 3H2O i 100ml vand.

a)Beregn opløsningens pH værdi:

CH3COOH + H2O  ßà CH3COO- + H3O+

CH3COOH = syre
CH3COONa,3H2O = base

Først skal vi finde reaktanternes stofmængde koncentrationer efter formlerne:

nsCH3COOH = m/M  è 1,75g/60,05g/mol = 0.029142 mol

nbCH3COONa · 3H2O = m/M  è 5,82g/ 136,082g/mol = 0.042768 mol

Ud fra tabelen kan vi finde at pKsCH3COOH= 4,75 og vi kender n for både syre og base kan vi ud fra pufferligningen beregne pH.

pH = pKs + log(nb  / ns) è

pH = 4,75 + log(0.042768 mol /0.029142 mol) = 4.92

b)Derefter tilsættes 5,0 mL  2,0M HCL. Beregn pH-ændringen.

Først beregner vil stofmængderne af HCL efter formlen: ns = m/M ènHCl = 2,0M*0.005L = 0.01 mol

Efter tilsætning af HCL, forøges ns med 0,01 mol, mens nb formindskes med 0,01 mol:

CH3COO-          +      HCl    ßà  CH3COOH + Cl-  

0.042768 mol         0,01mol        0.029142 mol   før

0,032768 mol                                0,039142mol   efter

Så pH efter tilsætning af 5 mL 2,0M og kendskab til pKsCH3COOH= 4,75,  bliver således:

pH = pKs + log(nb  / ns) è

pH = 4,75 + log(0.032768 mol /0.039142 mol) = 4.67


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2013 af 012343210

Det ser meget fint ud...


Skriv et svar til: Lidt hjælp, tak på forhånd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.