Matematik

Problemknuser trigonometri

31. oktober 2013 af kuntz15 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har bidt mig fast i denne opgave, hvor jeg får et for højt tal til at det kan være længden af trekantens kate a altså 1866,51

Hvad gør jeg forkert ? 

D. Regn følgende 2 opgaver
1) Beregn de ukendte stykker i ABC, når A = 124,83 grader, b = 42,9 og c = 86,1
B = a^2 + c^2 - b^2 / 2*a*c = 
C = a^2+b^2-c^2 / 2*a*b = 
a = b^2+c^2 - 2*b*c*Cos(A) = 42,9^2+86,1^2 - 2*42,9*86,1*CosA(0,49) =
2) Beregn de ukendte stykkeri  ABC, når C = 43,7 grader, B = 74,3 grader og a = 6,5


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2013 af peter lind

Du sal bruge cosinusrelationerne

1) a2 = b2+c2 - 2b*c*cos(A)

Dernæst kan du enten bruge cosinusrelationerne eller sinusrelationerne til at finde en af de manglende vinkler. Den sidste vinkel findes nemmest ved at bruge at summen af vinklerne i en trekant er 180º

2) brug at summen af vinklerne i en trekant er 180º til at finde den manglende trekant. brug dernæst sinusrelationerne til at finde de manglende sider


Svar #2
31. oktober 2013 af kuntz15 (Slettet)

Ups, grunden til jeg får 1866,51 er vel fordi det er i ^2 og skal tage kvadratroden af det ? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

D

Af cosinusrelationerne finder man

a2 = b2 + c2 - 2bc·cos(A) = 42,92 + 86,12 - 2·42,9·86,1·cos(124,83º)

Beregn så a.

Benyt så sinusrelationerne til at beregne B og C.


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja.


Svar #5
31. oktober 2013 af kuntz15 (Slettet)

Hvad gør jeg så forkert her i de 2 andre i opgave 1

B = a^2 + c^2 - b^2 / 2*a*c = 43,20^2+86,1^2-42,9^2 / 2*42.20*86,1 = 1,02 grader?

C = a^2+b^2-c^2 / 2*a*b = 43,20^2+42,9^2-86,1^2 / 2*43,20*42,9 = -1?


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er cos(B) og cos(C), man beregner. Man skal indsætte de korrekte talværdier. Det er lettere at benytte sinusrelationerne. Man skal benytte det korrekte resultat for siden a fra det første spørgsmål.

Det ser ud til, at du benytter en vinkel på 0,49º for vinkel A. Vinkel A er angivet til 124,83º.


Svar #7
31. oktober 2013 af kuntz15 (Slettet)

Den skal jeg lige have engang til ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvad forstår du ikke i #6?


Svar #9
31. oktober 2013 af kuntz15 (Slettet)

Forstår stadig ikke hvordan jeg skal finde de 2 sidste vinkel udfra mit resultat med katen a, for jeg får dette når jeg prøver

B = a^2 + c^2 - b^2 / 2*a*c = 116,07^2+86,1^2-42,9^2 / 2*116,07*86,1 = 0,95 grader
C = a^2+b^2-c^2 / 2*a*b = 116,07^2+42,9^2-86,1^2 / 2*116,07*42,9 = 0,79 grader

Benytter Cos relationerne, for forstår ikke Sin relationerne så det ville være lidt rart med en formel jeg kan benytte :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Som tidligere nævnt er det cos(B) og cos(C) man finder, ikke B og C, ved at benytte cosinusrelationerne. Der mangler også parenteser i dine udtryk

cos(B) = (a2 + c2 - b2) / (2ac) = 0,95287

cos(C) = (a2 + b2 - c2) / (2ab) = 0,79326

Beregn nu vinklerne B og C.

Funktionerne sin og cos skrives med lille begyndelsesbogstav, ikke som Sin og Cos.


Svar #11
31. oktober 2013 af kuntz15 (Slettet)

Med hvilken formel kan jeg beregne vinklerne B og C ? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
31. oktober 2013 af peter lind

Det slår du op på din lommeregner


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man benytter, at

B = cos-1(cos(B)) og

C = cos-1(cos(C))


Svar #14
31. oktober 2013 af kuntz15 (Slettet)

B = 0,95 grader ?

C = 0,79 grader ?


Brugbart svar (1)

Svar #15
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej. Indsæt de beregnede værdier for cos(B) og cos(C)

B = cos-1(0,95287) og

C = cos-1(0,79326)

Man skal finde den vinkel B, hvis cosinus er 0,95287, og den vinkel C, hvis cosinus er 0,79326.


Svar #16
31. oktober 2013 af kuntz15 (Slettet)

Tak for hjælpen, forstår det nu :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
31. oktober 2013 af peter lind

En betegnelse som B = cos-1(cos(B)).  cos-1(cos(B)) betyder rent faktisk 1/(cos(cos(B))


Brugbart svar (0)

Svar #18
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Her benyttes betegnelsen cos-1(x) som et andet navn for Arccos(x), den omvendte funktion til cos(x), helt analogt med at f-1(x) benyttes for den omvendte funktion til f(x).


Brugbart svar (0)

Svar #19
31. oktober 2013 af peter lind

Er man virkeligt i gymnasiet gået over til at bruge sådanne flertydige betegnelser ?


Brugbart svar (0)

Svar #20
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det skal jeg ikke kunne sige, men jeg ser det brugt ret så hyppigt her på Portalen, og så vidt jeg ved, benyttes betegnelsen også på lommeregnere. Tilsvarende benyttes sin-1 og tan-1 for funktionerne Arcsin og Arctan.


Skriv et svar til: Problemknuser trigonometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.