Fysik

Lyssensor

31. oktober 2013 af Lars195 (Slettet)

Jeg sidder med en lyssensor som jeg ikke helt forstår virkemåden på.. 
Den sensore har en diode og en "sensor" som måler intensiteten  af lyset som bliver reflekteret tilbage.

ang. reflektion har jeg forstået det såleds at en mørkefarver har en tendens til at absorbere mere end lyse farve, hvilket må betyde at intensiteten af det reflekteret lys må være højere ved lyse farver end ved mørke farver..

Så burde en hvid farve(Meget lys farve)  vise en meget høj intensitet..

Men hvis jeg så holder den op mod et spejl, så viser den maks intensitet. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det hænger sammen med, at en mat flade spreder lyset i alle retninger, mens spejlet sender lyset tilbage i én bestemt retning. Hvis du lyser ind lidt på skrå, vil du få en lille intensitet fra spejlet, mens den hvide flade giver næsten samme værdi som ved vinkelret indfald.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Et spejl vil reflektere alt lys ( 99% ) uanset lystets farve.

Sollys er sammensat af alle regnbuens farver ( + infrarødt lys + ultraviolet lys ).  Tilsammen ser dette sammensatte lys hvidt ud.

Hvis du mikroskoperer hvid maling, vil du se, at den indeholder pigmenter, der f.eks. reflekterer rødt, grønt og blåt lys. I solskin vil malingen se hvid ud, fordi den reflekterer farver, der tilsammen ser hvidt ud.

Men da hvert pigment i malingen kun reflekterer een farve, ikke de andre to, vil malingen reflektere under en 1/3 af det indfaldende lys.

Pointen er, at hvid maling ikke reflekterer hvidt lys, men hvert farvepigment reflekterer enten rødt, grønt eller blåt lys. Splejlet reflekterer alt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2013 af Eksperimentalfysikeren

Et spejl, der reflekterer 99% af lyset er ikke særlig almindeligt. Det ligger ofte på 92% eller mindre.

Hvid maling indeholder normalt kun ét pigment, der ofte er titaniumdioxid. Det er ikke lykkedes mig at finde oplysning om, hvor meget det reflekterer bortset fra, at det er det stof, der reflekterer mest og altså mere end nyfalden sne, hvor den bedste værdi ligger på ca. 82%. Kornene i pigmentet ligger tilfældigt orienteret. Det bevirker, at de spejler lyset ud i alle retninger.

Det lys, der kommer tilbage fra spejlet vil have den samme spredning, som lyset direkte fra dioden. Hvis du drejer apparatet, så lyset fra dioden ikke kan ramme sensoren, vil du få en meget lav måleværdi.

Den hvide flade vil sende det meste lys ud i alle retninger, uanset, hvor det kom fra. Hvis lyset er koncentreret i en lille plet på den hvide flade, vil den målte intensitet variere med cos til indfaldsvinkelen.


Svar #4
03. november 2013 af Lars195 (Slettet)

Tak for svarene.. 

Hvad med dens egen farve..  hvad vil der ske med reflektionen hvis dioden lyser med samme farve, som  overfladen man tester på?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2013 af Eksperimentalfysikeren

En farvet genstand absorberer lys af nogle bølgelængder og reflekterer andre. Overgangen mellem absorption og reflektion er ofte meget "blød". I mange tilfælde er der en vis absorption for alle bølgelængder. Hvis diodens lys har en bølgelængde, der passer med et område, hvor absorptionen er lille, vil man få en aflæsning, der svarer til hvidt eller lysegråt. Hvis diodens lys har en bølgelængde, der passer med et område, hvor absorptionen er stor, vil man få en aflæsning, der svarer til mørkegråt eller endda sort.

Normalt vil en farvet overflade give et synsindtryk, der svarer til lyset med den bølgelængde, der absorberes mindst, men hvis absorptionen varierer langsomt på den ene side af minimet og hurtigere på den anden side, kan der være en afvigelse i synsindtrykket.


Svar #6
08. november 2013 af Lars195 (Slettet)

Men hvordan ved jeg genstanden absorbere farven... Jeg tænker helt ganske simpelt som en væg f.eks. eller en bold...


Skriv et svar til: Lyssensor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.