Matematik

svær diff

03. november 2013 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP. Kan i hjælpe mig videre med den her:

g(x) = 0.5√(2x2 - 2x - 3)

g'(x) = 0.5 · (1 / 2 · √(2x2 - 2x - 3)) · 4x - 2

er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2013 af peter lind

Ikke helt. Du mangler adskillige parenteser. Du skal ikke gange med kvadratroden og de -2 skal ikke stå alene til sidst


Svar #2
03. november 2013 af cecilied34 (Slettet)

g'(x) = 0.5 · (1 / (2 · √(2x2 - 2x - 3))) · (4x - 2) er det her rigtigt?

Jeg skal vel sige 2 · √x, da (√x)' = 1 / (2√(x)) ?


Svar #3
03. november 2013 af cecilied34 (Slettet)

g(x) = 0.5√(2x2 - 2x - 3)


                                    1

g '(x) = 0.5 ·  -----------------------------   · (4x - 2)  ?

                        2 · √(2x2 - 2x - 3)


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2013 af peter lind

Det er korrekt


Svar #5
03. november 2013 af cecilied34 (Slettet)

Okay, tak :)
Kan den forkortes?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2013 af peter lind

Du kan gange de 0.5 ind i den sidste parentes


Svar #7
03. november 2013 af cecilied34 (Slettet)

                                      1

g '(x) = 0.5 ·  -----------------------------   · (4x - 2) 

                        2 · √(2x2 - 2x - 3)

                              1

g '(x) =  -----------------------------  · (2x - 1)

                2 · √(2x2 - 2x - 3)

                              2x - 1

g '(x) =  ----------------------------- 

                2 · √(2x2 - 2x - 3)

                              x - 1

g '(x) =  ----------------------------- 

                √(2x2 - 2x - 3)

Er det rigtig reduceret?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. november 2013 af SuneChr


Svar #9
03. november 2013 af cecilied34 (Slettet)

Og så kan den ikke reduceres yderligere? Og kan du måske vise hvordan du kommer herfra

                                    1

g '(x) = 0.5 ·  -----------------------------   · (4x - 2) 

                        2 · √(2x2 - 2x - 3)

og videre?


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man benytter, at i tælleren har man

0,5·(4x-2) = 2x - 1


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. november 2013 af SuneChr

# 9
Man kan faktorisere udtrykket i den lange parentes i # 8
så den hedder
[ 2· (x - (1 + √7)/2) · (x - (1 - √7)/2) ]^(- 1/2)


Svar #12
03. november 2013 af cecilied34 (Slettet)

Jamen hedder den så ikke

                              2x - 1

g '(x) =  ----------------------------- 

                2 · √(2x2 - 2x - 3)

Er det korrekt? Og kan den så reduceres mere?


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Af definitionen

g(x) = (1/2)·√(2x2 -2x -3)

ser man, at

4·(g(x))2 = 2x2 - 2x - 3 ,

hvorfor

8·g(x)·g'(x) = 4x -2 = 2·(2x -1),

og dermed

g'(x) = (2x -1) / (4·g(x))

       = (2x -1) / (2·√(2x2 -2x -3))


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, det er samme udtryk som i #8.


Svar #15
03. november 2013 af cecilied34 (Slettet)

Okay, tak. Er den er bare som den skal være nu:

                            2x - 1

g '(x) =  ----------------------------- ?

                2 · √(2x2 - 2x - 3)

Man kan ikke gå videre og sige:

                            x - 1

g '(x) =  ----------------------------- ?

                √(2x2 - 2x - 3)


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Nej, man ikke skrive som du gør til sidst. Hvis man forkorter med noget, skal hvert led i tælleren jo divideres med det tal. Du kan ikke bare nøjes med at dividere nogle af leddene i tælleren med tallet.

Derfor står tælleren som (x - (1/2)) i #8.


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. november 2013 af SuneChr


Svar #18
03. november 2013 af cecilied34 (Slettet)

Okay. I skal have tak for hjælpen. Så det endelige facit er altså

                           2x - 1

g '(x) =  -----------------------------

                2 · √(2x2 - 2x - 3)


Brugbart svar (0)

Svar #19
04. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja, som det er vist i #13.


Skriv et svar til: svær diff

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.