Biologi

Hjælp til eksamensopgave - puls

04. november 2013 af plamesaen (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Skitser den fortsatte udvikling af pulsen som funktion af arbejdsintensiteten (W) hos forsøgspersonerne vist i figur 1, idet arbejdet fortsættes til udmattelse. Begrund din skitse. Benyt vedlagte bilag

opgave 1 - 3

http://uvm.dk/Uddannelser/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF13/Proever%20og%20eksamen/Opgavesaet/130530%201stx131%20BIO%20A%2030052013.ashx


Brugbart svar (3)

Svar #1
06. november 2013 af Casabon

1) Man måler blodtrykket mens de stadigvæk ligger ned, for at have så sammenlignelige data som muligt. Desuden er man interesseret af hvilepulsen, hvilken findes bedst om morgenen før aktivitet.

2) Som det fremgår af figuren er der en lineær sammenhæng mellem pulsen og arbejdsintensitet. Denne lineære sammenhæng lader til at være nogenlunde parallel med sammenhængen mellem pulsen og iltomsætningshastigheden (det udnytter man rent faktisk til at estimere kondition). 

3) Det er klart at de to lineære sammenhænge ikke vil fortsætte i det uendelige. Når forsøgspersonen når sin max puls vil kurven flade ud. Der sker reelt ret brat, og dermed ikke en særlig blød kurve. Iltomsætninghastighedskurven vil følge pulskurven, idet hjertet typisk er det begrænsende led i iltomsætningshastigheden. 


Skriv et svar til: Hjælp til eksamensopgave - puls

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.