Matematik

Rentesregning?

05. november 2013 af Patrickit (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! Et lidt dumt spørgsmål egentligt, MEN hvordan regner man dog dette?

"Per har oprettet en pensionsopsparing, hvor han hver måned i 20 år har indsat 6000 kr. Renten har i hele perioden været 0,3% pr. måned.

a) Gør rede for, at værdien af pensionsopsparingen efter de 20 år er 2 104 440,09 kr."

Der er jo noget med at man skal omregne det fra måned til årligt eller sådan noget, men jeg er ikke helt sikker på hvordan man gør!


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2013 af mathon

værdien af pensionsopsparingen efter de 20 år

                                              An = y • ((1+r)n - 1) / r

                                              An = 6000 • (1,003240 - 1) / 0,003

.....................

   20 år = 240 måneder


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. november 2013 af SuhrB (Slettet)

Du kan benytte vækstformlen og betragte antallet af perioder som måneder.

Du skal ikke omregne det fra måned til årlig rente på den måde.

Du skal jo også tage forbehold for hver gang der går en periode, indsættes der igen 6000 kr. der også skal regnes renter fra.

I excel kan du altså hurtigt lave 20 * 12 = 240 udregninger for 6000 kr. i 240 perioder.

Har lagt et ark op med det her.

http://cl.ly/1o2m1u2m0t3T 

Jeg har bare skjult cellerne fra 10-238.


Svar #3
05. november 2013 af Patrickit (Slettet)

Tak skal i ha'!

Når der står "Per ønsker pensionsopsparingen udbetalt med en fast årlig ydelse i de efterfølgende 18 år. Renten er 4% p.a. Bestem den årlige ydelse."

Er det så rigtigt når jeg bruger ydelsesformlen og skrive: 2 104 440,09 * (0,04/1-(1+0,04)^-18)?

Altså at det giver 166236,7 kroner?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2013 af SuhrB (Slettet)

Jeg skal lige tilføje til mit regneark, at du ikke skal have en periode på 240, men max på 239, og så skal du have en periode på 0.

Så får du samme tal som #1


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2013 af mathon


       Hvis du forestiller dig en person, der genem 18 år sparer op med en årlig ydelse, y, med en rentesats på
       4% p.a. med slutbeløb A18

  Haves
                                                    1,0418 - 1
                                       A18 = y -------------
                                                          r
 hvoraf
                                                A18 • r       2 104 440,09 • 0,04
                                       y = ------------- = -------------------------- = 82.059,12
                                             1,0418 - 1           1,0418 - 1

vil omvendt
       en person, der genem 18 år nedsparer/hæver på den oprindelige kontokapital A18 med et årlig beløb, y,
       med en rentesats på 4% p.a. med slutbeløb 0
       i 18 år årligt kunne hæve

                                      kr 82.059,12
 


 


Skriv et svar til: Rentesregning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.