Kemi

Redoxreaktion

05. november 2013 af kays (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

Jeg har hårdt brug for hjælp med den her opgave, jeg kan ikke få det til at gå op.

CH3CH2CH2OH(aq) + CrO7^-2(aq) --> CH3CH2COOH(aq) + Cr^+3(aq)

             -VI                   VI                              -II                      III
CH3CH2CH2OH(aq) + Cr2O7^-2(aq) --> CH3CH2COOH(aq) + Cr^+3(aq)

C: oxideres med 4
Cr: reduceres med 3

Altså bliver det 4 * 3
og 3 * 4

3CH3CH2CH2OH(aq) + 2Cr2O7^-2(aq) --> 3CH3CH2COOH(aq) + 4Cr^+3(aq)

Ladningen på venstre side: -4
Ladningen på højre side: 12
Differens i ladning: 16

Antal H på venstre side: 24
Antal H på højre side: 18
Differens: 6

Antal O'er på venstre side: 17
Antal O'er på højre side: 6
Differens: 11

Jeg kan ikke få det til at gå op med antal O'er og H'er. Er der pls ikke nogen som kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2013 af mathon


                          -1                       +6                           +3                      +3                           
                       R-CH2OH (aq)   +   Cr2O72-(aq)   -->   R-COOH (aq)   +   Cr3+ (aq)


      op   ned   antal
C    4                3
Cr           3        4

.

afstemning af op- og nedgange

    3 R-CH2OH (aq)   +   2 Cr2O72-(aq)   -->   3 R-COOH (aq)   +   4 Cr3+ (aq)

afstemning af ladning

    3 R-CH2OH (aq)   +   2 Cr2O72-(aq)   +   16 H+ (aq)   -->   3 R-COOH (aq)   +   4 Cr3+ (aq)

afstemning af hydrogen

    3 R-CH2OH (aq)   +   2 Cr2O72-(aq)   +   16 H+ (aq)   -->   3 R-COOH (aq)   +   4 Cr3+ (aq)   +   11 H2O (l)

oxygen stemmer

dvs
    3 C2H5CH2OH (aq)   +   2 Cr2O72-(aq)   +   16 H+ (aq)   -->   3 C2H5COOH (aq)   +   4 Cr3+ (aq)   +   11 H2O (l)

Eventuelt:

    3 C2H5CH2OH (aq)   +   2 Cr2O72-(aq)   +   16 H3O+ (aq)   -->   3 C2H5COOH (aq)   +   4 Cr3+ (aq)   +   27 H2O (l)


Svar #2
05. november 2013 af kays (Slettet)

Hej Mathon

Tak for det fine svar men jeg forstår det desværre ikke helt? Hvad er R og hvorfor må du ændre CH3CH2 til det? Og som jeg ser det så er oxidationstallet for C i R-CH2OH = +1? -2 + 1 + 2 = +1. Eller er R = -2 ? og hvorfor da det indeholder H som er +1?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2013 af mathon

R = CH3CH2 = C2H5

I CH2OH oxideres C'et fra oxidationstrin -1 til oxidationstrin +3.
Intet andet atom i CH3CH2CH2OH skifter oxidationstrin, hvorfor det uforandrede CH3CH2 blot besværliggør afstemningsopskrivningen, hvorfor det erstattes af radikalnotationen R.

-CH2OH-gruppen er neutral udadtil, hvorfor summen af de i gruppen indgående atomers oxidationstrin skal være æig med nul

     -CH2OH eller -CH3O
                          
                             x + 3•(+1) + (-2) = 0             når oxidationstrinnet for C kaldes x

                             x +1 = 0

                             x = -1


Skriv et svar til: Redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.