Kemi

SO4

09. november 2013 af cfs9467 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Så vidt jeg kan se hedder SO4, SULFAT.

Men burde det ikke hedde Svovltetraoxid ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. november 2013 af mathon


           når der findes flere oxygenholdige syrerestioner

                           SO42-
                           SO32-

          navngives én med et højere oxygenindhold med endelsen -at
   og   én med et lavere oxygenindhold med endelsen -it

i dette tilfælde

                           SO42-       sulf(o) - at ion  = sulfation
                           SO32-       sulf(o) - it ion   = sulfition

til sammenligning med

                           ClO4-      per-chlor-at-ion       = perchloration  
                           ClO3-      chlor-at-ion             = chloration
                           ClO2-      chlor-it-ion              = chlorition
                           ClO-        hypo-chlor-it-ion    = hypochlorition

                         

 
 


Svar #2
09. november 2013 af cfs9467 (Slettet)

Ja det forklarer fint ordet sulf(at)

Men hvorfor hedder sulfat, ikke svovltetraoxid, og ville det være forkert at kalde det det ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2013 af mathon

               Fagligt vildfarent ville det ikke være
men
               nærmest som at kalde Gunner for Gustav.

               Alle erfarne kemikere véd, at SO42- hedder sulfation.

Sprog - i dette tilfælde kemisk nomenklatur - udvikler sig sjældent logisk men derimod historisk.


Skriv et svar til: SO4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.