Fysik

Jordens rotation

09. november 2013 af LucaMarra (Slettet)

Jeg vil gerne beregne jordens rotationshastighed ved ækvator og polerne. Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge, og jeg vil også gerne høre, hvorfor hastigheden er forskellig ved ækvator og polerne.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2013 af peter lind

Du ved at jorden foretager en omdrejning i døgnet og ved ækvator er jordens omkreds 40000 km

Jorden drejer sig omkring en akse, der går gennem polerne, så selve polerne drejer ikke. Se evt. på en globus, bold eller lignende


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2013 af mathon


        v = (2π / T) • R • cos(b)                                           b = breddegraden


Svar #3
09. november 2013 af LucaMarra (Slettet)

Altså på et døgn foretager jorden en drejning på 40000 km. Hastigheden må derfor være:

40000/24=1666 km/t.

Men hvorfor er det så, at man ikke kan mærke vinden på rotationen? Det logiske er vel, at det er, fordi vi befinder sig i rotationen. Man mærker heller ikke, når man kører 100 km/t, men man mærker vejen op til farten. Er det det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2013 af peter lind

Luften følger med jordens rotation


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2013 af Jerslev (Slettet)

#2: Formler uden forklaring/udledning kan ikke bruges til meget.


Skriv et svar til: Jordens rotation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.