Matematik

Forkorte/reducere en brøk

10. november 2013 af raaambo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har utrolig svært ved at lave disse brøker, så håber at der er nogle som kan hjælpe mig med dem! 

a)(4x/15)-(x/12)-x       der er 2 brøkker. og -x høre ikke til brøken men udenfor brøken

c) (x/x-y)+ (3y/x+y) -3

d) (12xyz+16xy2z-20x2y2z/24x2yz2-16xyz2)

e) (252-25y2/10x2-20xy+10y2)

reducer udtrykket:
a)  (2x2+2x-12/x+2)

tak på forhånd! :-))


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2013 af mathon


               4x       x               16x     5x      60x        49x
             ------ - ------ - x  =  ------ - ------ - ------ =  - ------
               15      12              60      60       60          60


Svar #2
10. november 2013 af raaambo (Slettet)

Tror jeg har fanget metoden i det, men er det muligt du kan vise mig hvordan

opg d,e og reducerings opgaven bliver lavet det har vakt mig problemer.

Og mange tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2013 af mathon

d)
                 12xyz + 16xy2z - 20x2y2z       4xyz(3 + 4y - 5xy)     3 + 4y - 5xy
                -----------------------------------  = ------------------------- = -----------------
                       24x2yz2 - 16xyz2              8xyz2(3x - 2)                2z(3x - 2)


Svar #4
10. november 2013 af raaambo (Slettet)

Tusind tak,

Hvad med opgave e)

jeg fandte frem til at jeg kunne danne en kvadratsætning der så således ud: (5x+5y)^2/(2*x^2*xy)

Længere kunne jeg ikke komme, er det rigtigt eller?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2013 af Sapfort (Slettet)

Du skal nok lige skrive dine opgaver ordenlig ind. Det er mulig at tyde opgave e korrekt.


Svar #6
10. november 2013 af raaambo (Slettet)

min fejl opgave  e lyder således:

(25x^2-25y2/10x^2-20xy+10y^2)


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. november 2013 af mathon


                       25x2 - 25y2          25(x+y)(x-y)      5(x+y)
               -------------------------- = ----------------- = ----------            x ≠ y
               10x2 - 20xy + 10y2         10(x-y)2          2(x-y)


Skriv et svar til: Forkorte/reducere en brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.