Kemi

Molekyleformel ud fra molarmassen!

10. november 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder.

0,946 g af en ester hydrolyseres kvantitativt ved kogning med 25,0 mL 1,00 M natriumhydroxid. Overskuddet af hydroxid tilbagetitreres med 15,7 mL 1,00 M saltsyre.

1.Beregn stofmængden af overskydende natriumhydroxid

n(NaOH)overskud = V(HCl)*c(HCl) --> 0,0157L*1,00mol/L = 0,0157mol

2.Beregn stofmængden af natriumhydroxid anvendt til hydrolysen af esteren

n(NaOH)anvendt = (V(NaOH)tilført*c(NaOH))- n(NaOH)overskud à--> (0,025L*1,00mol/L)-0,0157mol = 0,0093mol

3.Beregn esterens molarmasse, og bestem dens molekylformel.

0,0093mol ester har massen 0,946g

1 mol ester har massen: Mester=m/n à (0,946g/0,0093mol) = 101,72g/mol

Men er nu i tvivl om hvordan jeg skal bestemme dens molekyleformel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2013 af mathon

estermodel:
                                             O
                                             ||
               CH3 - (CH2)x - O - C - (CH2)y - CH3



 


Svar #2
10. november 2013 af maikenC (Slettet)

Og X og y er der fordi der kan komme flere Carbon kæder på?

Skriv et svar til: Molekyleformel ud fra molarmassen!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.