Fysik
Tværsnitsareal
07. november 2005 af
Snemanden (Slettet)
Håber virkelig på hjælp til nedenstående opgave. Den lyder:
På en bestemt type halogenpære står der:
12 V, 20 W.
a) Vis, at pærens resistans er 7,2 ohm, når spændingsfaldet over den er 12 V.
- denne opgave har jeg fundet ud af.
I et lampesæt er fem sådanne pærer monteret på to tykke metalskinner. Metalskinnerne
er med en ledning sluttet til en spændingskilde. Ledningen består
af to ledere, der hver har længden 2,4 m. Se figuren.
Ifølge Stærkstrømsreglementet skal spændingsfaldet over lampesættet udgøre
mindst 96 % af spændingsfaldet over spændingskilden. De to ledere i ledningen
består af kobber med resistiviteten 1,75·10^-8 Ω·m. Man kan regne med, at
resistansen i hver pære er 7,2 Ω, og at metalskinnernes resistans er nul.
b) Beregn det mindste tværsnitsareal som hver kobberleder skal have, for
at Stærkstrømsreglementet er opfyldt.
Jeg er fuldstændig væk i denne opgave.. Vil alligevel give min ide, som er:
Jeg har udregnet erstatningsresistansen til 1,44ohm.
Jeg finder strømstyrken, som er
I = ((12V/100%)*96%)/1,44ohm = 8A
Vi ved at spåndingsfaldet over hele systemet er 12 og Umin er 11,52.
Altså må spændingsfaldet i ledningen være 12 - 11,52 = 0,48 V
R_max er så givet ved:
R_max = 0,48V/8A = 0,06ohm
Alt ialt giver det, at tværsnitsarealet er:
A = rho * (L/R_max)
A = 1,75*10^-8 * (2,4/0,60) = 7^-8 m^2
Er det helt ved siden af?
På forhånd mange tak for hjælpe :)
På en bestemt type halogenpære står der:
12 V, 20 W.
a) Vis, at pærens resistans er 7,2 ohm, når spændingsfaldet over den er 12 V.
- denne opgave har jeg fundet ud af.
I et lampesæt er fem sådanne pærer monteret på to tykke metalskinner. Metalskinnerne
er med en ledning sluttet til en spændingskilde. Ledningen består
af to ledere, der hver har længden 2,4 m. Se figuren.
Ifølge Stærkstrømsreglementet skal spændingsfaldet over lampesættet udgøre
mindst 96 % af spændingsfaldet over spændingskilden. De to ledere i ledningen
består af kobber med resistiviteten 1,75·10^-8 Ω·m. Man kan regne med, at
resistansen i hver pære er 7,2 Ω, og at metalskinnernes resistans er nul.
b) Beregn det mindste tværsnitsareal som hver kobberleder skal have, for
at Stærkstrømsreglementet er opfyldt.
Jeg er fuldstændig væk i denne opgave.. Vil alligevel give min ide, som er:
Jeg har udregnet erstatningsresistansen til 1,44ohm.
Jeg finder strømstyrken, som er
I = ((12V/100%)*96%)/1,44ohm = 8A
Vi ved at spåndingsfaldet over hele systemet er 12 og Umin er 11,52.
Altså må spændingsfaldet i ledningen være 12 - 11,52 = 0,48 V
R_max er så givet ved:
R_max = 0,48V/8A = 0,06ohm
Alt ialt giver det, at tværsnitsarealet er:
A = rho * (L/R_max)
A = 1,75*10^-8 * (2,4/0,60) = 7^-8 m^2
Er det helt ved siden af?
På forhånd mange tak for hjælpe :)
Skriv et svar til: Tværsnitsareal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
