Fysik

Henfaldskonstanten

13. november 2013 af Katundra (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har et problem med en opgave. Selve opgaven ser således ud:

Iodisotopen I-131 er -radioaktiv. Den bruges til behandling af kræft i skjoldbruskkirtlen. En patient får indsprøjtet isotopen, der har aktiviteten 800 MBq. Halveringstiden er 8,04 døgn.

a) Beregn henfaldskonstanten – både i enheden døgn-1 og i enheden s-1.

Når man har henfaldsloven N(t)=N0*e^-kt så har vi kun halveringstiden og aktiviteten (hvilket jeg ikke ved hvad man skal bruge til i denne opgave), så hvordan skal min finde værdierne for N0 eller N(8,04). Udover det kan man så godt bruge at indsætte døgn eller skal man omregne det til sekunder først og så lave det til døgn bagefter?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Du har fat i den forkerte sammenhæng. Der er en sammenhæng mellem henfaldskonstanten, k, og halveringstiden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2013 af mathon

a)

      131I har halveringstiden
                                             T1/2 = 8,040 døgn  =  694656 s

                                             k = ln(2)/T1/2 = ln(2) / (8,040 døgn) = 0,086212 døgn-1

                                             k = ln(2)/T1/2 = ln(2) / (694656 s) = 9,97828·10-7 s-1


Svar #3
13. november 2013 af Katundra (Slettet)

Fantastisk! tak!


Skriv et svar til: Henfaldskonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.