Matematik

Nulregel

13. november 2013 af madskrist (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder og  har problemer med en funktion, hvor jeg har skrevet den ind på graph for at se  resultatet. Min udregning ser sådan ud: 

f(x)= x³+x²-20x
f'(x)=3x²+2x-20
3x²+2x-20=0
x(3x+2-20)=0
x= 6  v  x=0

På graph er nulpunkterne -5,0 og 4.  Hvad er det  jeg gør forkert og er der nogen  som vil hjælpe?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2013 af peter lind

Nulpunkterne for x får du ved at sætte x ud foran en parentesen. Inde i parentesen for du et anden grads polynomium, som du skal finde rødderne i. Her skal du bruge reglerne for løsning af andengradsligninger som står i din bog.

f'(x) = 0 skal ikke løses ved brug af nulpunktsreglen. Der skal du også bruge formlerne for anden grads ligning.

Hvis du i din næstsidste ligning ganger x ind får du 3x2+2x-20x = 3x2-18x hvilket ikke er det der står ovenover


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2013 af SuneChr

# 0

Hvorfor kommer  f '  ind i billedet?
Du skal vel kun faktorisere  f  ?
Da har vi:
x·(x2 + x - 20)
Find 0-punkter x1 og x2 for parentesen ved at løse 2.gr. ligningen.
Samlet har vi så:
x·(x - x1)·(x - x2) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2013 af hesch (Slettet)

Det går galt her:

3x²+2x-20=0
x(3x+2-20)=0

Når du ganger ind i parantesen får du jo  -20x.


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. november 2013 af Sapfort (Slettet)

Du har funktionen

                       f(x) = x3 + x2 - 20x

som du, rigtig nok, differentierer til

                       f '(x) = 3x2 + 2x - 20

Så vil du finde

                       3x2 + 2x - 20 = 0

Her kan du gøre følgende: (eftersom du - af én eller anden grund - ikke vælger at bruge andengradsligningen)

                       3x2 + 2x - 20 = 0

Divider med 3.

                       x2 + 2x / 3 - 20 / 3 = 0

Læg 20/3 til

                       x2 + 2x / 3 = 20 / 3

Læg  1 / 9 til

                       x2 + 2x / 3 + 1 / 9 = 20 / 3 + 1 / 9

Faktoriser venstre side

                       (x + 1 / 3)2 = 61 / 9

Tag kvadratroden

                       x + 1 / 3 = √61 / 3 eller x + 1 / 3 = -√61 / 3

Isoler x

                       x = (√61 - 1) / 3 eller x = (-√61 - 1) / 3

Man kan selvfølgelig bruge andengradsligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2013 af hesch (Slettet)

#4:  Sejgt, den kendte jeg ikke.


Svar #6
13. november 2013 af madskrist (Slettet)

Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Nulregel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.