Kemi

puffersystemer

13. november 2013 af peter09 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Nogen der kan hjælpe med følgende spm:

Fremstilling af phosphatpuffer
 beregn hvor meget Na2HPO4 · 2H2O og NaH2PO4 · 2H2O, der skal afvejes for at
fremstille 100 mL af en phosphatpuffer med pH = 6,80 og en totalkoncentration af
pufferen på 0,1 M? 

skal jeg ikke bruge pufferligningen ?

Ligeledes:

Fremstilling af acetatpuffer

Der beregnes, hvor meget CH3COONa · 3H2O, der skal afvejes, for at opnå 100 mL af
en puffer med en totalkoncentration på 0,1 M. og 

Beregn hvilket volumen 0,1 M HCl, der skal tilsættes for at få pH = 5,64


Svar #1
13. november 2013 af peter09 (Slettet)

Anyone?


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. november 2013 af mathon

pufferens svage syre er H2PO4-
pufferens svage base er HPO42-

ctotal = co       ntotal = no  

no = co • V = (0,1 mol/L) • (0,100 L) = 0,01 mol

M(Na2HPO4 · 2H2O) = M(Na2H5PO6) = sum({2,5,1,6}*{22.990,1.008,30.974,15.999}) mol/L = 177,988 g/mol

M(NaH2PO4 · 2H2O) = M(NaH6PO6) = sum({1,6,1,6}*{22.990,1.008,30.974,15.999}) mol/L = 156,006 g/mol

pKs(H2PO4-) = 7,20

pufferligningen
                                      pH = pKs + log(nb/ns)

                                      nb/ns =  10pH-pKs     

                                      nb/(nb+ns) = 10pH-pKs/(1+10pH-pKs) = 1/(1+10pKs-pH)

                                      nb/no = 1/(1+10pKs-pH)

                                      nb = 1/(1+10pKs-pH)•no            
som ved indsættelse
giver
                                      nb = 1/(1+107,20-6,80) • (0,01 mol) = 0,002847 mol
                                      ns = no - nb = (0,01 mol) - (0,002847 mol) = 0,007153 mol

afvejning:
                                     mb = nb•Mb = (0,002847 mol) • (177,988 g/mol) = 0,506732 g

                                     ms = ns•Ms = (0,007153 mol) • (156,006 g/mol) = 1,11591 g

                                   


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. november 2013 af mathon

Fremstilling af acetatpuffer:

pufferens svage syre er CH3COOH
pufferens svage base er CH3COO-

M(CH3COONa · 3H2O) = M(C2H9O5Na) = sum({2,9,5,1}*{12.011,1.008,15.999,22.990}) mol/L = 136,079 g/mol

                 no = 0,01 mol

                 nb = (1/(1+104,75-5,64)) • (0,01 mol) = 0,008859 mol
                 ns = no - nb = (0,01 mol) = (0,008859 mol) = 0,001141 mol

afvejning af CH3COONa · 3H2O)

                  m = no • M = (0,01 mol) • (136,079 g/mol) = 1,36079 g


     ligevægt       CH3COO- (aq)   +   H3O+ (aq)   <--->   CH3COOH (aq)   +   H2O (l)
     mol               0,01 - x                    x                               x

                          x = n(CH3COOH) = ns = n(H3O+) = n(HCl) = 0,001141 mol

volumen 0,1 M HCl

                          V = n/c = (0,001141 mol) / (0,1 mol/L) = 0,011412 L = 11,412 mL


Skriv et svar til: puffersystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.