Matematik

Hjælp til ligninger

08. november 2005 af LiL-H (Slettet)
Er der nogen der kan hjælpe mig med disse 2 ligninger:

5(x-3)= 2x-15

3x(2x + 7) = 6x i anden + 14x - 7

Den sidste har jeg fået til at blive x = -1. Er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2005 af Weehe (Slettet)

opg1
5(x-3)=2x-15
5x-15=2x-15
5x=2x
x=2/5x
x=0;

opg2
3x(2x+7)=6x^2+14-7
6x^2+21x=6x^2+14x-7
21x-14x=-7
7x=-7
x=-7/7
x=-1;

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2005 af Weehe (Slettet)

opg1
5(x-3)=2x-15
5x-15=2x-15
5x=2x
x=2/5x
x=0;

opg2
3x(2x+7)=6x^2+14-7
6x^2+21x=6x^2+14x-7
21x-14x=-7
7x=-7
x=-7/7
x=-1;

Svar #3
09. november 2005 af LiL-H (Slettet)

Hvad med denne her:

3x(x-1) + 2x(x-1)= 0

Er svaret ikke bare:
5x i anden - 5x = 0

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2005 af km55 (Slettet)

Jo, det er korrekt

Svar #5
09. november 2005 af LiL-H (Slettet)

Det var godt! Jeg tror at jeg har styr på det nu :)

Svar #6
09. november 2005 af LiL-H (Slettet)

Eller ikke endnu ..
Hvordan løser jeg denne:
3/x-1 = 2x-7

Svar #7
09. november 2005 af LiL-H (Slettet)

Eller ikke endnu ..
Hvordan løser jeg denne:
3/x-1 = 2x-7

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2005 af km55 (Slettet)

Allerførst er selve resultatet i #3 ikke 5x^2 -5x, det er blot omskrivningen. Nu skal du løse 2. gradsligningen. Du skal have der til at stå x= et tal, før har du ikke et resultat.

#6 løses således:

3/(x-1)=2x-7
3=(2x-7)(x-1)
3=2x*x+2x*-1-7*x-7*-1
3=2x^2-2x-7x+7
0=2x^2-9x+4

Dette er endnu en 2. gradsligning du skal løse.

Svar #9
09. november 2005 af LiL-H (Slettet)

Vi har ikke lært at løse 2. gradsligninger.
Lærer man ikke først det i 10.klasse eller i 1.g?

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. november 2005 af km55 (Slettet)

Hmm... det er meget forskelligt. Vi lærte det i 9. ellers lærer man det vel i 10. eller 1. g. ja. Bare underligt jeres lærer så giver jer 2. gradsligninger.

Hmm... Du får lige et lynkursus, ok?

En 2.gradsligning ser sådan her ud:

ax^2+bx+c=0
i dit tilfælde er #8:
a=2
b=-9
c=4

så indsætter du værdierne i disse to formler: (der kan nemlig være to løsninger)

Løsning 1:
x=(b+kvadr(b^2-4*a*c))/(2*a)

Løsning 2
x,=(b-kvadr(b^2-4*a*c))/(2*a)

Det eneste der ændres er fortegnet foran kvadratrodstegnet...

prøv dig frem så skulle du meget gerne få x=4 og x=0,5.

Så kan du noget de andre ikke kan...;)

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. november 2005 af km55 (Slettet)

p.s. løsninger til din ligning 5x^2-5x

er:

a=5
b=-5

her er x=1 og x=0. Prøv om du også kan få det. Denne her er en del nemmere end #8

Skriv et svar til: Hjælp til ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.