Fysik

riller på CD!

18. november 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvordan beregner jeg hvor mange riller der i alt er på en CD?

jeg kender d = 1,492

og omkredsen af Cden er 25,12 cm2

kan ikke komme videre herfra.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2013 af mathon

                  N = (R-r)/d


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Omkredsen kan ikke være målt i cm2 . Hvad er d? d har vel en enhed også?


Svar #3
18. november 2013 af maikenC (Slettet)

d=1,492μm

Hvad er omkreden så målt i?


Svar #4
18. november 2013 af maikenC (Slettet)

og hvad står R og r for?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Omkredsen er en længde. Den kan måles i cm.

#4

R og r er ydre og indre radius for det benyttede område på CD-disken.


Svar #6
18. november 2013 af maikenC (Slettet)

Hvilken er indre og hvilken er ydre?

Jeg har den ydre omkreds til 37,68 cm og den indre til 25,12 cm

Så vil det hedde:

N= (37,68/25,12)*1,492μm = 2,238¨

kan det passe?


Svar #7
18. november 2013 af maikenC (Slettet)

der kan da ikke kun være så få riller, hvad gør jeg forkert?


Svar #8
18. november 2013 af maikenC (Slettet)

Regnede lige forkert, det giver 18,74 men kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Beregn de to radier ud fra de to omkredse, og divider så forskellen med afstanden d mellem to riller.


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. november 2013 af mathon

    N = 13398


Svar #11
18. november 2013 af maikenC (Slettet)

hvordan finder du frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

De to radier er R = Oy/(2π) , r = Oi/(2π) , så

N = (R - r)/d = (Oy - Oi)//(2πd)

Indsæt Oy = 37,68cm , Oi = 25,12cm , og d = 1,492μm .


Svar #13
18. november 2013 af maikenC (Slettet)

Jeg kan altså ikke få det til at give det du får, mit giver 0,213


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man skal beregne

N = (37,68 - 25,12) / (2·π·1,492·10-4) = 12,56·104 / (π·2,984) = 12,56·104/9,3745 = 1,3398·104 = 13398 ,

hvor det er benyttet, at 1μm = 10-4cm .

Bemærk i øvrigt, at 4π ≈ 12,566 , hvorfor

N ≈ (4/3)·104 (overslagsregning)


Svar #15
18. november 2013 af maikenC (Slettet)

Ah okay :) tusind tak.

Hvordan finder jeg så den samlede sporlængde?


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Brug den gennemsnitlige omkreds for et spor og gang med antallet N af spor:

L = N·2π·(R+r)/2 = [ (Oy - Oi)/(2πd) ] · (Oy+Oi)/2 = (Oy2 - Oi2) / (4πd)


Skriv et svar til: riller på CD!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.