Kemi

pH-beregning

08. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)
Jeg har følgende opgave som jeg er i tvivl om hvad jeg gør med:

Beregn pH for følgende vandige opløsninger ved 25 C.
a) 0,138 M monoclorethansyre
b) 0,108 M butansyre
c) 0,100 M kaliumformiat
d) 0,187 M natriumhydrogensulfit
e) Beregn den aktuelle koncentration af H30+ i hver af de nævnte opgaver.


Det ville være super dejligt hvis I kunne sætte mig i gang.

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2005 af frodo (Slettet)

se på syre/base-styrken af hvert enkelt af stofferne og indsæt i en passende formel. Opgaven er i virkeligheden ikke svær.

til e kan du jo passende anvende sammenhængen pH=-log[H3O+]

Svar #2
09. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)

#1, jeg tænkte nok det var noget nær det, men jeg har problemer med de kemiske formler for stofferne.

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2005 af IBM (Slettet)

Dem skal du ikke bruge.

Svar #4
09. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)

Men jeg skal vel på en eller anden måde, finde ud af om det er svage, middelstærke eller stærke syrer/baser. For at vide hvilken formel jeg skal bruge.

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2005 af IBM (Slettet)

Ja, slå stofferne op i Databogen og find de tilhørende syre/base-styrker. Disse er jo bestemt udfra stoffernes reaktion med vand og ikke udfra de kemiske formler.

Svar #6
09. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)

Vi har først fået mvores databog i dag, og jeg er en del i tvivl om brugen af den.

Har fundet stoffet chlorethan (CH3CH2Cl), er det lig stoffet i spørsgmål a) ?

Eller hvad skal jeg slå op under?

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2005 af IBM (Slettet)

Nej, du skal slå op under chlorethansyre.

Svar #8
09. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)

#7, tak, nu kunne jeg også finde dem i registret.
Mangler dog stadig c): kaliumformiat.

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. november 2005 af IBM (Slettet)

Formiat = methanoat = HCOO-

Svar #10
09. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)

Jeg kan nu se at pK_b for formiationen er 10,25. Men det kan jeg vel ikke bruge til noget. Kan simpelthen ikke finde noget der minder om det stof.

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. november 2005 af IBM (Slettet)

Du har fundet den rigtige; K+ er jo uden syre/base-egenskaber, en såkaldt tilskuerion.

Svar #12
09. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)

Det vidste jeg ærlig talt ingenting om sådan nogen.
Men nu har jeg da lært det, og er beredt til opgaven :-)

Svar #13
09. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)

Når jeg slår op under natriumhydrogensulfit, kan jeg ikke se nogen som helst ting om pKs eller pKb

Brugbart svar (0)

Svar #14
09. november 2005 af IBM (Slettet)

Hvad tror du natrium er? ;)

Svar #15
09. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)

Mener du at det samlede stof er neutralt, eller er natrium er en tilskuerion?

For hvis det sidste er tilfældet, skal jeg vel stadig finde pKs for hydrogensulfit, og det kan jeg ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #16
09. november 2005 af IBM (Slettet)

Kan du ikke finde pKs for hydrogensulfitionen?

Brugbart svar (0)

Svar #17
09. november 2005 af IBM (Slettet)

I min står den på s. 38.

Svar #18
09. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)

Ja, i min står der også hydrogensulfitionen (HSO3-), og der står pKs også. Men stod det i registret?

Brugbart svar (0)

Svar #19
09. november 2005 af IBM (Slettet)

Nej, men slog op under syrestyrke.

Svar #20
09. november 2005 af hvadmeddet (Slettet)

Nu har jeg i a) - d) fået følgende pH værdier:
a) 1,9
b) 5,1
c) 8,4
d) 4,0

Skal jeg så i e) som det er foreslået bruge formlen pH=-log(H30+)

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.