Kemi

Reaktionsorden

22. november 2013 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan finder jeg ud af om dette er en nulte, første eller anden ordens reaktion? Jeg har plottet det ind, men jeg synes ikke jeg kan se hvad det angiver. Se vedhæftet

Vedhæftet fil: reaktions.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2013 af mathon

Tre lineære regressioner

                    LinReg L1,L2         LinReg L1,ln(L2)      og        LinReg L1,1/(L2)

viser                                             R2 = 0,9914

hvorfor
                            LinReg L1,ln(L2)  giver den bedste regression
hvilket betyder,
at sammenhængen
tilnærmelsesvis er
                                     v = -d[A]/dt = k·[A]
med løsningen
                                     [A]t = [A]o•e-kt = [A]t = [A]o•at = 106,145868•0,985583t
                          
 
                                                    
                                 


Svar #2
23. november 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Mathon, kan du forklare mig hvor du får dine værdier fra? Nu har jeg også lavet en linreg L1, ln(L2) og jeg får andre værdier end du gør. Og den løsning du skriver findes ikke i min bog. I min bog er det e^-kt og ikke a^t


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2013 af mathon

-k = ln(a) = ln(0,985583) = -0,014522

                      [A]t = 106,145868•e-0,014522t


Svar #4
23. november 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Jamen jeg forstår ikke hvor du har 106,14586 fra. 


Svar #5
23. november 2013 af Maksilkemi (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2013 af mathon

106,14586 fra fås fra den eksponentielle regression

                ExpReg L1,L2


Svar #7
23. november 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Her har jeg lavet en reg, hvor jeg på ingen måder får de samme tal. Den øverst er en linærfunktion og den nederste er eksponentiel

Vedhæftet fil:2.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2013 af mathon

Nulte orden
                        v = -d[A]/dt = k0•[A]0 = k0

                        [A]t = -k0•t + C0

Første orden
                        v = -d[A]/dt = k1•[A]

                        ln[A] = -k1•t + C1

Anden orden
                        v = -d[A]/dt = k2•[A]2

                        1/[A] = k2•t + C2

De tre lineære udtryk blev sammenlignet for at bestemme, hvilken af de tre der har en R2-værdi tættest på
1,0.
Dette var tilfældet for ln[A] = -k1•t + C1

Den bedst beskrevne sammenhæng mellem t og [A]t er altså

                                   ln[A] = -k1•t + C1
dvs
                                  [A]t = C•e-k·t = C•at,    som er en eksponentiel sammenhæng.

Da dette nu er kendt, foretages selvfølgelig en eksponentiel regression
på L1 og L2, hvis resultat
er
                                  [A]t = 106,145868•0,985583t

som, da du sværger til
formen
                                  [A]t = C•e-k·t

giver
                                  [A]t = 106,145868•e-0,014522•t          da   ln(a) = -k
 

                   


Skriv et svar til: Reaktionsorden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.