Matematik

Integralregning haster….

23. november 2013 af Star04 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej nogle der kan hjælpe med at løse disse integraler? På forhånd tak. 

a) ∫(3x*lnx)dx

b) ∫(x2*ex)dx

c) ∫(2x+7)9dx

d) ∫(cosx2*sinx)dx

De sidste to skal løses med "integration ved substition". 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2013 af peter lind

I begge opgaver brug partiel integration. I a integrer 3x differentier ln(x). I b integrer ex differentier x2. Her er det nødvendig med to partielle integrationer


Svar #2
23. november 2013 af Star04 (Slettet)

#1 Hvordan? er ikke helt med. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2013 af peter lind

Hvad er du i tvivl om ? kender du ikke partiel integration ?


Svar #4
23. november 2013 af Star04 (Slettet)

#3, nej, det gør jeg nemlig ikke. :( Kan du hjælpe mig på vej? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2013 af mathon

a)
    partiel integration:  

                                     ∫ f(x)•g(x) dx = F(x)•g(x) - ∫F(x)•g '(x) dx

    som for
                                     f(x) = 3x                 F(x) = (3/2)x2

                                     g(x) = ln(x)             g '(x) = x-1

                                     ∫ 3x•ln(x) dx = (3/2)x2•ln(x) - ∫(3/2)x2•x-1) dx =

                                                                    (3/2)x2•ln(x) - ∫(3/2)x)dx =

                                                                    (3/2)x2•ln(x) -(3/4)x2 + k


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2013 af mathon

b)
    partiel integration:  

                                     ∫ f(x)•g(x) dx = F(x)•g(x) - ∫F(x)•g '(x) dx

    som for
                                     f(x) = ex                 F(x) = ex  

                                     g(x) = x2                g '(x) = 2x

                                     ∫ ex•x2 dx = ex•x2 - ∫ex•2x dx =

til beregning af ∫ex•2x dx
anvendes partiel intefration endnu engang:

                                    ∫ex•2x dx = ex•2x -2 ∫exdx = 2xex-2ex - k

dvs
                                   ∫ ex•x2 dx = ex•x2 - (2xex-2ex - k) = x2•ex - 2xex + 2ex + k = (x2-2x+2)ex + k

 

                                                                   

                                                                  


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. november 2013 af mathon

c) 
                  ∫(2x+7)9dx
 
                      sæt u = 2x+7   og dermed   (1/2)du = dx

                  ∫(2x+7)9dx =  (1/2)• ∫u9du = (1/10)·u10 + k = (1/10)·(2x+7)10 + k


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. november 2013 af mathon

d) 
                  ∫(cos2(x)•sinx)dx
 
                      sæt u = cos(x)   og dermed   -du = sin(x)dx

                  ∫(cos2(x)•sinx)dx =  - ∫u2du = -(1/3)·u3 + k = -(1/3)·cos3(x) + k


Skriv et svar til: Integralregning haster….

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.