Kemi

Acetatpuffer HJÆÆÆLP

24. november 2013 af stargirl5 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Jeg har virkelig brug for hjælp. Har problemer med at beregne hvor meget 0,05 M HCl der skal tilsættes for at pH ændre sig en enhed. pH=5,64 og 1 enhed under er 4,64. Hvis jeg bruger pufferligningen får jeg

464=4,64+log(0,00009-x/0,00009+x)

x=0 hvad er der galt.

Please hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2015 af Heptan

Hvis der er 0,00009 mol af både den svage syre og den svage base, så er pH = pKs = 4,64. Det betyder at x = 0, som du jo har regnet ud.

Ved pH = 5,64 er log(xb / xs) = log(10), hvilket vil sige at der er 10 gange mere base end der er syre.

Hvis den samlede stofmængde af ethansyre og ethanoat er 0,00018 mol, så vil der ved pH = 5,64 være følgende størrelser:

n_s = \frac{1}{11} \cdot 0,00018\ \textup{mol}

n_b = \frac{10}{11} \cdot 0,00018\ \textup{mol}

For at opnå pH = 4,64 skal der altså tilsættes følgende mængde saltsyre:

0,00009\ \textup{mol}= \frac{1}{11} \cdot 0,00018\ \textup{mol} \ +n(HCl) \newline \\ \Leftrightarrow n(HCl)= \frac{ 0,0099 - 0,00018 }{11}\ \textup{mol} = \frac{0,00972}{11} \ \textup{mol}


Skriv et svar til: Acetatpuffer HJÆÆÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.