Matematik

Problemregnig hjælp!!

25. november 2013 af JosefineLange (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej jeg har fået udleveret Folkeskolens afsluttende prøve (Grønland): Problemformulering April-juni 2009. Jeg har nogle problemer med nogle af opgaverne;

4.5:

Ambulancen kører tii til lufthavnen for at hente eller aflevere patienter. Turen gennem byen er 2 km. Lufthavnsvejen er 5 km. En lufthavnstur går fra sygehus til lufthavn og tilbage igen.(4+5 km)En dag skal ambulancen transportere en alvorlig syg patient til lufthavnen. Ambulancen kan kun køre med en hastighed på 20 km/t. Ambulancens tur kan beskrives med ligningen:

Y=3X

Samtidig starter en taxa fra lufthavnen, og kører til sygehuset. Taxaen kører med en hastighed på 50 km/t. Taxaens tur kan beskrives med ligningen:

Y= -1,2x + 8,4

Vis ved beregning, hvor langt fra sygehuset de to biler mødes.

Jeg har selv prøvet mig frem og har en ide om at beregningen måske kunne vises med ligningen:

3X = -1,2 + 8,4

men har ingen ide om hvordan jeg skal skrive/forklare og finde resultatet.

En anden lidt forvirrende opgave er 

5.3

Laboratoriet har behov for en ny centrifuge. De vil bestille den fra USA. Da laboratoriet modtager centrifugen, er den i stykker . Den skal sendes retur til USA. Centrifugen pakkes og sendes pr. luftpost. Pakken vejer 20 kg.

Udregn portoen for pakken

Jeg får også oplyst at portoen beregnes ved: Porto=grundpris+tillægspris.

På siden er der også et billede som oplyser at grundprisen for max 20 kg. er 300,25 kr. Men så kommer det lidt forvirrende, på billedet står der;

Tillægspris

Hertil lægges tillæg pr. kg.

Grønland - 35,00 kr.     Europa - 55,00 kr.     Øvrige udland - 101,00 kr.

Jeg er så i tvivl om jeg skal lægge 101 kr. til grundprisen pr. kg. eller om jeg bare skal ignorere det da pakken kun vejer 20 kg. og derfor i mit hoved ikke behøver tillægspris? Eller hvad?

I samme afsnit, er der et andet spørgsmål som jeg har lidt problemer med:

5.5

Centrifugeskålen har form som en kegle. 

Rumfang V: 1526,04 cm3

Højde H: 18 cm

Beregn radius i centrifugeskålen.

Hvordan gør jeg det?

Et sidste problem:

6.4

Driftsudgifterne til sundhedsvæsenet i Grønland har været stigende de sidste mange år. Man regner med, at stigningen af driftudgifterne vil være 3% hvert år i de kommende år.

Hvilket år overstiger driftudgifterne 1 300 000 000 kr.?

På siden er der et skema;

År                    millioner kroner

2001                    776      

2002                    816

2003                    834

2004                    854

2005                    862

2006                    899

Har ingen anelse om hvordan jeg løser spørgsmålet!

Håber i har tid til at hjælpe mig. 

mvh Josefine


Skriv et svar til: Problemregnig hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.