Matematik

Panserformlen

27. november 2013 af Linnese (Slettet)

Hvordan løser jeg denne differentialligning med panserformlen:
y'=-y/(500+t)

Mange tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen løses enklest ved separation af de variable:

∫ (1/y) dy = - ∫ (1/(500+t) dt,

eller

ln(y) = -ln(500+t) + k

og dermed

y = c/(500+t) .

Ønsker man at bruge panserformlen, er ligningen

y' + (1/(500+t)) · y = 0

med p(t) = 1/(500+t) , q(t) = 0 , og dermed

P(t) = ∫ p(t) dt = ln(500+t)

og dermed

y(t) = e-ln(500+t) · ( ∫ eln(500+t) · 0 dt + c) = c/(500+t)


Svar #2
27. november 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Panserformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.