Matematik

partikulær løsning til differentialligning

01. december 2013 af LamiaA (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan beregner jeg den partikulære løsning til den her differentialligning:

3y''(t) + 6y'(t) + 4y(t) = 0

som opfylder at y(0) = 0 og y'(0) = 10


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2013 af SuneChr

Ligningen er af typen, den homogene lineære anden ordens differentialligning med konstante koefficienter.
Der findes en færdig løsningsmodel for denne, hvor  (6/3)2 - 4·(4/3) < 0
Det er cos og sin  modellen, som sikkert står i formelsamlingen eller i bogen.
Partikulærløsningen er den, hvor løsningen tilfredsstilles af  y(0) = 0 og y '(0) = 10 .

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. december 2013 af mathon

da erx er en løsning, haves

        den karakteristiske ligning
                                                                   3r2 + 6r + 4 = 0
        som har de komplekse løsninger
                                                                 r = -1 ± i·(√(3)/3).

Løsningen er da

                                                                 y(x) = e-x(C1·cos((√(3)/3)x) + C2·sin((√(3)/3)x))

                                                                 y(0) = e-0(C1·cos((√(3)/3)·0) + C2·sin((√(3)/3)·0)) = 0

                                                                                1·(C1·1 + C2·0) = 0

                                                                                 C1 = 0
           hvoraf
                                                                 y(x) = e-x· C2·sin((√(3)/3)x)

                                                                 y '(x) = -e-x·C2·sin((√(3)/3)x) + e-x·C2·cos((√(3)/3)x)·(√(3)/3)

                                                                 y '(0) = -e-0·C2·sin((√(3)/3)·0) + e-0·C2·cos((√(3)/3)·0)·(√(3)/3) = 10

                                                                 -1·C2·sin(0) + C2·cos(0)·(√(3)/3) = 10

                                                                  0 + C2·1·(√(3)/3) = 10

                                                                  C2 = 10 / ((√(3)/3))

                                                                  C2 = 10√(3)

konklusion:
                                                                 y(x) = 10√(3)·e-x·sin((√(3)/3)·x)

                                                                               


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. december 2013 af mathon

anvendt er:

                   Når den karakteristiske ligning

                                                                        ar2 + br + c = 0

                   har de kompleks konjugerede rødder  α ± i·β (med β ≠ 0),
                   er den generelle løsning

                                                                 y(x) = eαx·(C1·cos(β·x) + C2·sin(β·x))


Svar #4
02. december 2013 af LamiaA (Slettet)

hvordan kom du frem til  r = -1 ± i·(√(3)/3? ..det jeg har fået det til er -1 ± i√(12)


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. december 2013 af mathon

#4
                               3r2 + 6r + 4 = 0

                                        d = 62 - 4·3·4 = 36 - 48 = -12

                                        √(d) = √(-12) = √((-1)·22·3) = √(-1)·√(22·3) = i·2√(3)

                                       -6 ± i·2√(3)
                                r = ---------------- = -1 ± i·√(3)/3
                                            2·3


 


Skriv et svar til: partikulær løsning til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.