Matematik

Procentvækst i potensfunktioner :

02. december 2013 af Fallap (Slettet) - Niveau: B-niveau

2.008     

I en skov plantes en bestemt type fyrretræer med en højde på 1,7 m. Til de er 15 år 

gamle, vokser træernes højde med 17,3 % om året. 

a) Opstil en formel, der beskriver træernes højde som funktion af antal år efter 

udplantningen.

b) Hvor højt er et 7 år gammelt træ ifølge modellen? 

c) Med hvor mange procent vokser træernes højde i løbet af 3 år ifølge modellen?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg har udregnet formlen (a) til f(x) = 1,7 * 1,173^x
 

Jeg har udregnet at træerne er 5,19 meter højde efter de 7 år ved at indsætte 7 på x's plads i formlen.

Men jeg er lidt i tvivl om hvorledes jeg skal løse c? :)

Med venlig hilsen Philip


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen i opgaven er en eksponentialfunktion, ikke en potensfunktion.

c) Beregn

[ (f(x+3) - f(x)) / f(x) ] · 100%

ved at indsætte forskriften for f(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2013 af lfdahl (Slettet)

(a). H(n) = H0(1+17,3%)n = H0 1,173n, hvor H0 = 1,7 m og n er antal år efter udplantningen.

(b). Bestem H(7).  (= 5,19 m)

(c). Løs ligningen: 1 + r3 = 1,1733, r3 angiver den procentuelle vækst i en periode på 3 år.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2013 af mathon

f(x) = 1,7 * 1,173^x      er en eksponentialfunktion og ikken en potensfunktion.


Svar #4
02. december 2013 af Fallap (Slettet)

@Mathon: Hovsa, jo det kan jeg godt se. Jeg var dog i tvivl om jeg skulle anvende en potens eller en eksponentiel funktion, er der nogle regler for hvornår man skal bruge den ene eller den anden?

@ifdahl, mange tak! Så for at løse b så skal jeg altså sige 1,173^7 og så lægge de 1,7 meter til resultatet? (:


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2013 af mathon

         y = 1,7•1,173x

                  y2/y1 = 1,173Δx

                  1+ry = 1,1733 = 1,61396

                   ry = 0,61396 ≈ 61,4%           

Ifølge modellen   f(x) = 1,7•1,173x   er tre års højdetilvækst  61,4%.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2013 af mathon

   f(x) = 1,7•1,173x → f(x) = 1,7•1,173x 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. december 2013 af lfdahl (Slettet)

#4

Vedr. pkt. b). Nej, du skal gange 1.1737 med begyndelseshøjden 1.7, som din funktionsforskrift angiver det.


Svar #8
02. december 2013 af Fallap (Slettet)

Mange tak ifdahl, jeg blev en anelse forvirret der. Men så havde jeg jo lavet den korrekt til at starte med ,det er altid noget hehe :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. december 2013 af lfdahl (Slettet)

#8

; o )


Skriv et svar til: Procentvækst i potensfunktioner :

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.